latinica  ћирилица
28/11/2016 |  18:39 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Novo krpljenje federalne koalicije, SDA tresu unutarstranački problemi (VIDEO)

U Sarajevu još jedan sastanak lidera vladajuće koalicije iz Federacije BiH. Entitetski Parlament nije zasjedao gotovo četiri mjeseca.
Federalna koalicija - Foto: RTRS
Federalna koalicijaFoto: RTRS

Vlada po mnogima donosi netransparentne odluke, ključne za budućnost radničke klase, ali bez rasprave u Parlamentu, sa sindikatom ili poslodavcima. No Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Fahdurin Radončić uporno uvjeravaju kako Koalicija funkcioniše.

I lider SDA uvjerava kako su unutar te partije tek uobičajeni problemi, dok stranački disidenti upozoravaju, da bi Stranka mogla da završi kao SDP prije dvije godine.

Nakon loših izbornih rezultata, stranačko rukovodstvo nastavlja obračun sa kadrovima koji traže odgovornost za neuspjeh. Prije svega u Srebrenici, ali i drugim regijama izvan Sarajevske. 

Ni svježe popločan i u režiji SDA, svečano "otvoren", trotoar oko zgrade Predsjedništva BiH nije pomogao. Federalni trio nije odmakao dalje od prošlog ili prošlih sastanaka.

Pred novinarima, sve funkcioniše. U praksi - mnogo teže. Gotovo nikako! Umjesto rješenja za jedan “grad slučaj” - Mostar, stvoren je i drugi - "Stolac"!

Zakoni o šumama, o igrama na sreću i više od 30 drugih, iz reformske agende – mjesecima su na čekanju. Ipak u stalno nestalnoj koaliciji spremni tek da priznaju – manjka im međusobnog povjerenja.

"To povjerenje se poljuljalo i mi njega moramo ojačati, a za mene najbolji način da ojačamo to povjerenje je upravo ova svakodnevna komunikacija", kaže predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Komuniciraju i lideri epski proklamovanog "bošnjačkog jedinstva". Uistinu, mnogo češće u medijskim istupima, nego za pregovaračkim stolom.

"Bošnjačka koalcija je "brak iz nužde"! Denis Zvizdić bi trebalo da podnese ostavku na funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, ukoliko se obistini najavljena 'siva lista' za ekonomske tokove", vrištale su izjave Fahrudina Radončića, prethodnih dana. Lider SBB-a danas 'pegla' stanje. I krivi pogrešnu percepciju javnosti.

"Koalicije jesu 'brak' iz nužde. Nemojte da od jedne logične političke činjenice stalno očekujemo da je to mjesto razdora", napominje lider SBB-a.

S kraja prošle sedmice SDA definitivno i jesto 'mjesto razdora'. Bar opštinski odbor u Srebrenici. Iz svih rukovodećih organa izbačen je Sadik Ahmetović.

Opomenut je i lokalni odbornik Alija Tabaković. Zasmetalo je vodećima – pitanje dvojca o krivici za izborni krah u tom podrinjskom gradiću.

"Ne dajem izjave nikome, ima Sadik i ova ekipa nek daju- oni su ovako za medije privlačni. Neću da dajem ništa dok se ovo ne završi", kaže za RTRS predsjednik OO SDA Srebrenica Hamdija Fejzić.

A moglo bi da se završi i isključenjem utihnulog Ahmetovića iz Stranke, što za SDA i nije nepoznanica. Samo na posljednjim izborima, šest bivših pa isključenih članova SDA osvojilo je načelničke mandate kao nezavisni kandidati.

Na izlaznim vratima SDA organa stranke, još je nekolicina dugogodišnjih članova. Ili svi oni koji su se drznuli da kritikuju rad stranačkog vrha.

"U vrhu stranke nema polarizacije, sve istomišljenici!", kaže Šemsudin Mehmedović koji na pitanje RTRS-a da li je i on istomišljenik, kategorički kaže "NE!".

Nije ni Senad Šepić, doskorašnji direktor Političke akademije Stranke, koji otvoreno upozorava da bi SDA mogla da ponese štafetu raskola i kraha Lagumdžijinog SDP-a.

Otrovne strelice na relaciji Šepić – lider Izetbegović, već danima pune naslovnice. Izetbegović, međutim niti vidi nesporazume u Bošnjačkoj koaliciji, niti probleme u partije kojom rukovodi.

"Uvijek imate tih problema, unutar jedne velike partije postoje rivalstva, nerazumijevanja, rješavaće se to", napominje Izetbegović.

Kako god, u maglovitom političkom Sarajevu, svjetlost se ne nazire. A vladajuća stalno – nestalna Federalna koalicija, kako sada stvari stoje, postala je sama sebi najžešća opozicija.