latinica  ћирилица
28/11/2016 |  19:15 | Autor: RTRS

Barselona- Uhapšena krijumčari ljudima iz BiH i Hrvatske

Španska policija uhapsila je u Barseloni 16 članova bande iz BiH koji su krijumčarili ljudima, ženama i djecom i prisiljavali ih na pljačku, uglavnom u turističkim mjestima Španije, juga Francuske i u Italiji.
Španska policija (Foto: epa/Robin Townsend) -
Španska policija (Foto: epa/Robin Townsend)

"Klan Bošnjakinja", organizacija sastavljena od nekoliko porodica, trgovala je mladim ženama i maloljetnicama, razmjenjujući ih za oko 5.000 evra.

Madridska policija navodim da su agenti pronašli devet maloljetnica, "neškolovanih i u žalosnim higijenskim i zdravstvenim uslovima". One su prokrijumčarene iz BiH pomoću lažnih dokumenata, a u Španiji su džeparile u metrou i frekventnim mjestima gdje je puno turista.

Neke od žena su odvodili na jug Francuske i u Italiju gdje su mogli da ostvare veću dobit kupujući i prodajući žene u tu svrhu.

Policija napominje da je banda bila uspostavljena po patrijarhalnoj osnovi, odnosno na vrhu je bio muškarac koji je zapovijedao. Njemu su bili podređene dvije grupe, jedna sastavljena od muškaraca, a druga od žena.

Muškarci su pljačkali automobile, a žene su nadzirale maloljetnice obučavajući ih kako da džepare.

Maloljetnice su uglavnom "operisale" u ranim jutarnjim satima u turističkim zonama, a sav plijen bi davale organizaciji.

Prema policijskom saopštenju, u podzemnoj železnici su djelovale kooridinirano s podijeljenim ulogama tako što bi se dvije žene primakle žrtvi stvarajući privid gužve dok bi joj treća krala novčanik, mobilni telefon i druge vrijednosti. Ona bi nakon toga u prolazu predala plijen drugoj ženi, koja bi ga predavala šefu bande, koji je određivao koliko svaki dan moraju donijeti.

Agenti su prilikom hapšenja u dvjema kućama pronašli brojne lažne dokumente, 5.000 evra u gotovini, a otkrivena su i dva automobila.

El Mundo, pozivajući se na izvor u policiji, piše da je jedan od šefova Hasim Sejdić (44), koji se ovime bavio od 2000. godine u različitim evropskim gradovima. On je bio na čelu klana koji je s ostalim klanovima, odnosno porodicama razmjenjivao žene za pljačku. Sejdić je uhapšen u Barseloni 14. novembra, zajedno sa suprugom i sinom i od tada, oni su u pritvoru.

Privedeni su i Demila Gubić i Fado Gubić. Agenti sumnjaju da je trgovano sa šesnaest žrtava, od beba do 17-godišnjakinja, navodi El Mundo.

Sejdić je nekoliko maloljetnika kupio pored Rima, u romskom naselju, a u Barselonu su prevezeni redovnim trajektnim linijama. Kupljene su od porodice porijeklom iz Hrvatske, Makedonije i BiH, čija djeca žive u ekstremnom siromaštvu.

Posljednjih mjeseci je u Španiji je uhapšeno više žena s hrvatskim pasošima prilikom pljački stanova i kuća.

Neimenovani izvor iz suda u Madridu rekao je da je ranije više grupa istog porijekla kralo po zemlji i da su i ranije optužene bile Romkinje, porijeklom iz BiH.

Izvor: Tanjug