latinica  ћирилица
28/11/2016 |  19:49 | Autor: RTRS

Sastanak članica OPEK-a i Rusije u Beču, nestabilnost na tržištu nafte

Skepticizam u pogledu mogućnosti Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da na današnjem internom sastanku postignu dogovor o ograničavanju proizvodnje tog energenta, povećao je nestabilnost na međunarodnim tržištima nafte.

Trenutno se “brent“ naftom trguje po cijeni od 47,40 dolara, što je nešto niža cijena nego u petak.

U fokusu investitora je današnji sastanak članica OPEK-a sa zemljama proizvođačima koji nisu članovi naftnog kartela, uključujući Rusiju.

Prethodno će članice OPEK-a danas u Beču imati interni sastanak. Kako prenosi Wall Street Journal, Saudijci žele da imaju jasnu situaciju prije sastanka sa Rusijom i drugim proizvođačima.

Saudijska Arabija je u petak najavila da neće prisustvovati današnjem sastanku.
Po mišljenju analitičara, Saudijska Arabija želi da izvrši pritisak na Iran i Irak da zamrznu svoju proizvodnju. Ove dvije zemlje se smatraju glavnim preprekama za postizanje dogovora o stabilizaciji tržišta nafte. Iranski ministar za naftu u subotu je izjavio da njegova zemlja još uvijek nije spremna i da se nada da će biti izuzeta iz dogovora o zamrzavanju proizvodnje.

Libija je tokom vikenda u potpunosti odbacila učešće u bilo kakvom dogovoru u okviru OPEK-a o smanjenju ili ograničavanju proizvodnje nafte. Libijski zvaničnik Mustafa Sanalla je rekao da je “ekonomska situacija u zemlji suviše krhka i da Libija u doglednoj budućnosti ne može učestvovati u bilo kakvim dogovorima o smanjenju proizvodnje“.

Uprkos svemu, saudijski ministar za energetiku Kalid al-Falih je u nedjelju izrazio uvjerenje da će se globalna tražnja za naftom oporaviti naredne godine i da će se cijene stabilizovati, čak i ako OPEK ne sreže proizvodnju.

Izvor:Agencije