latinica  ћирилица
28/11/2016 |  21:08 ⇒ 22:34 | Autor: RTRS

Narodne: Ivanić napušta Savez za promjene?

Počasni predsjednik PDP Mladen Ivanić već nekoliko mjeseci pokazuje spremnost za saradnju sa SNSD-om na svim nivoima, saznaju Narodne novine.
Narodne - Ivanić napušta "Savez za promjene" - Foto: RTRS
Narodne - Ivanić napušta "Savez za promjene"Foto: RTRS

Zbog pogubne politike Saveza za promjene, na koju sve manje može uticati, Ivanić bi se najradije izvukao iz političkog bloka koji mu je omogućio da postane član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i pridružio se partijama koje podržavaju predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Ivanić je svjestan da je Savez za promjene sastavljen preko "štapa i kanapa", da nema svoj politički program i da su borba za fotelje i obećanja međunarodnih predstavnika da će im pomoći da dođu na vlast, jedino što ih drži na okupu.

- Ako je suditi po Ivaniću, PDP je spreman da pozicije koje pripadaju SDS-u u Savjetu ministara, popune kadrovi SNSD - kaže izvor Narodnih, blizak Ivaniću.

On dodaje da bi u tom slučaju poslanici PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, podržali Vladu Srpske i zauzvrat bi tražili samo jedno ministarsko mjesto.

- Na lokalnom nivou bi svako dobio onoliko vlasti srazmjerno participaciji u opštinskom parlamentu - dodao je izvor.

U pozadini svega je, saznaju Narodne, priprema za izbore 2018. godine, pa bi Ivanić već sada želio da sebi obezbijedi funkciju u Republici Srpskoj.

- Već mi je dosadilo u Sarajevu i ne bih se više kandidovao za člana Predsjedništva iz Republike Srpske - povjerio se nedavno Ivanić svojim prijateljima.

Upućeni tvrde da se Ivanić plaši da će se za srpskog člana Predsjedništva kandidovati Milorad Dodik, tako da u duelu sa njim ne bi imao šanse za pobjedu.

U SNSD-u su ranije rekli da u ovom izbornom mandatu ne žele ulaziti u vlast na nivou BiH.

Izvor: Narodne novine