latinica  ћирилица
29/11/2016 |  10:28 ⇒ 19:30 | Autor: RTRS

Socijalni partneri i dalje bez dogovora o opštem kolektivnom ugovoru (VIDEO)

Pregovarački timovi Saveza sindikata RS, Udruženja poslodavaca i Vlade RS ni danas nisu postigli dogovor o Opštem kolektivnom ugovoru.
Sastanak - Foto: RTRS
SastanakFoto: RTRS

Danas je razgovarano o dužini godišnjih odmora i regresu. Ni oko jednog pitanja nije postignut dogovor.

Savez sindikata je predložio da i u novom kolektivnom ugovoru radnici na svake tri godine staža dobiju po jedan dan godišnjeg odmora, dok je prijedlog poslodavaca da to bude na svakih pet godina.

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović rekao je da je prijedlog Vlade bio da se dodatni dan godišnjeg odmora dobije nakon svake četvrte godine staža, ali ni taj prijedlog nije dobio podršku socijalnih partnera.

Kada je riječ o regresu, ni danas nije bilo dogovora kako će ova stavka da bude uvrštena u kolektivni ugovor, uz primjedbu poslodavaca da oni ne mogu da prihvate obaveze koje kasnije ne mogu da ispune.

Poslodavci, sindikat i predstavnici Vlade već su se sastajali nekoliko puta, ali nisu uspjeli da približe stavove.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović ranije je rekao da se nada da će jednog dana biti postignuta saglasnost u vezi sa opštim kolektivnim ugovorom, iako postoje različiti pristupi i stavovi o tom pitanju između Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavaca Srpske.