latinica  ћирилица
29/11/2016 |  16:26 | Autor: RTRS

SDP: Braneći Busuladžića SDA brani fašizam i rasizam

Socijaldemokratska partija BiH upozorila je danas da Stranka demokratske akcije brani fašizam i rasizam braneći lik i djelo Mustafe Busuladžića, fašiste iz Drugog svjetskog rata.
Mustafa Busuladžić - Foto: Screenshot
Mustafa BusuladžićFoto: Screenshot

"Nesporno je da se Busuladžiću trebalo pošteno suditi, a možda bi se na sudu zbog svojih stavova naknadno i pokajao. Iako se to nije desilo, to ni na koji način ne opravdava imenovanje škole po deklarisanom fašisti", saopšteno je iz SDP BiH.

U ovoj stranci ocjenjuju da je, prema logici SDA, legitimno davanje imena ulice u Mostaru po ustaškom komandantu Јuri Francetiću, pošto je i njemu i Busuladžiću, kao osvjedočenim promoterima ustaške ideologije, zajedničko to da im nije suđeno.

"Imajući u vidu 'vrijednosti' koje baštini, i ne čudi posebno što SDA nije naročito zainteresovana za provođenje presude `Sejdić i Finci`, koja se tiče prava po tužbi jednog Јevereja i jednog Roma", saopštio je SDP BiH.

Iz ove stranke podsjećaju da je SDA promijenila ulice mnogih narodnih heroja i zaslužnih građana u Sarajevu i drugim gradovima, među kojima i Bošnjaka, čija je krivica bila ta što su radili, živjeli ili svoj život dali za antifašizam.

Skupština Kantona Sarajevo nedavno je odlučila da osnovnu školu u sarajevskom naselju Dobroševići nazove po Busuladžiću, protivniku komunizma i antisemiti, koji je strijeljan 1945. godine u Sarajevu.

Izvor: Srna