latinica  ћирилица
29/11/2016 |  17:09 | Autor: RTRS

Njemačka finansirala predizbornu kampanju Klintonove

Njemački poreski obveznici su, ne znajući o tome ništa, finansirali predizbornu kampanju demokratske kandidatkinje na predsjedničkim izborima u SAD Hilari Klinton, piše list "Velt".
Hilari Klinton - Foto: AFP
Hilari KlintonFoto: AFP

Kako saznaje list, na nedavno objavljenom spisku sponzora fonda Klintonove navodi se i Ministarstvo za zaštitu prirodne sredine Njemačke, a podaci sa sajta pokazuju da je ta institucija tokom kampanje Klintonovoj isplatila između jednog i pet miliona dolara.

“U trećem kvartalu 2016. godine, kada je borba kandidata dostigla svoj maksimum, pare njemačkih poreskih obveznika prebačene su u porodični fond“, navodi list.

U Ministarstvu su to prokomentarisali rekavši da su sredstva u fond Klintonove prebačena zarad realizacije inicijativa oko zaštite životne sredine. Јoš jedan zvaničnik je objasnio i da su sredstva namijenjena programu kultivacije zemljišta Kenije i Etiopije. Aktivnosti fonda Klintonove nisu prvi put meta kritike javnosti. Posljednji put su mediji pisali da se umjesto dobrotvornih aktivnosti organizacija bavi prikupljanjem sredstava za realizaciju političkih inicijativa porodice Klinton.

Isto tako je 2013. godine fond na ime pomoći siromašnima isplatio devet miliona dolara, dok je za podršku sopstvenog rada potrošio 60 miliona. I novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp je tokom predizborne kampanje skretao pažnju javnosti na to da organizacija Klintonove predstavlja veoma koristan instrument kako bi se vršio uticaj na razne lobističke grupacije.

Izvor: Sputnjik