latinica  ћирилица
29/11/2016 |  18:53 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Tužilaštvo: Produžiti pritvor osumnjičenim za ratne zločine nad Srbima u Orašju (VIDEO)

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Sudskog vijeća Suda BiH da se generalu Đuri Matuzoviću i osmorici bivših pripadnika HVO-a i policije osumnjičenim za ratne zločine nad Srbima u Orašju produži pritvor.
Uhapšeni u Orašju -
Uhapšeni u Orašju

Sudsko vijeće odluku nije saopštilo danas, a sutra ističu mjere pritvora koje je izrekao sudija u prethodnom postupku, nakon što su osumnjičeni lišeni slobode.

Odjek javnosti i političkih krugova nakon hapšenja u Orašju neminovno se prenio i u sudnicu, kao argument i Tužilaštva i odbrane za i protiv produženja mjera pritvora. Skop 

Svi osumnjičeni imaju hrvatsko državljanstvo, a tužilac Milenko Kajmaković smatra i da je politički obojena medijska kampanju u BiH i Hrvatskoj validan razlog da ostanu u pritvoru još 2 mjeseca. S druge strane odbrana poziva premijera i predsjednicu Hrvatske da daju garancije da će se osumnjičeni odazivati pozivu Suda BiH.

Slučaj Orašje od početka je predmet brojnih reakcija - jer je konačno otvorena uloga Hrvatske u ratu u BiH. Dok ostali predmeti zločina nad Srbima koji se pripisuju regularnoj hrvatskoj vojsci još čekaju, porodice žrtava nadaju se da će tužilac uspjeti da se izbori sa kompleksnim predmetom i podigne optužnicu.

- Složeni predmeti traže iskusnog sudiju, tužioca i odbranu. Lanac puca gdje je najtanji drugi to iskorištavaju, poručio je Radivoje Lazarević, advokat.

Zato nije začuđujući ni odnos javnosti u RS, prevashodno organizacija koje okupljaju žrtve i njihove porodice, da je u BiH pravosuđe dio politike, a ne pravde.

Povjerenje ne uliva ni sastav sudskog vijeća u ovom predmetu, u kojem su dvoje sudija Bošnjaci, predsjedavajući Sead Đakić i Lejka Konić, te Hrvat, sudija Davorin Јukić. Do odluke o eventualnom podizanju optužnice za ratne zločine nad Srbima u Orašju tužioca, kako reče očekuje još 11 saslušanja svjedoka i najavljuje je do kraja godine.