latinica  ћирилица
29/11/2016 |  20:55 | Autor: RTRS

Njemačka tuži Bašara al Asada?

Njemački advokati podnijeli su krivičnu prijavu protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Oni ga optužuju za ratne zločine, prije svega u Alepu. Kažu da odbijaju da prihvate da kao građani i advokati ne mogu ništa da preduzmu.
Bašar el Asad - Foto: RTRS
Bašar el AsadFoto: RTRS

 Šest advokata potpisalo je tužbu u kojoj Asada optužuju za "ratne zločine i zločine protiv čovječnosti“.

U tužbi na 37 stranica, koja je adresirana na vrhovnog državnog tužioca u Karlsrueu, navodi se da je u dijelovima Alepa koji su pod kontrolom pobunjenika, sirijska vlada ciljano bombardovala stambena područja, bolnice i objekte u kojima su smještene organizacije za pružanje humanitarne pomoći.

Pored toga, navodi se da su vladine trupe, prilikom "neselektivnog bombardovanja“ civila u Alepu, koristile kasetne i napalm-bombe, kao i hemijsko oružje.

Civilno stanovništvo je opkoljeno, a svi putevi za bjekstvo i snabdijevanje su blokirani, prenosi Dojče vele. "Svjedoci smo genocida u Alepu“, rekao je berlinski advokat Mehmet Dajmaguler predstavljajući tužbu u Berlinu, i dodao: "Odbijam da prihvatim da mi kao građani i advokati ne možemo ništa da preduzmemo.“

Tužioci navode ukupno 41 "nemilosrdni i nesrazmjerni napad na civilno stanovništvo“ u Alepu u periodu od 26. aprila do 11. novembra ove godine. Oni su, kako navode, svi čvrsto dokumentovani, bilo da su to uradile Ujedinjene nacije ili humanitarne organizacije.

Posebno drastičan primjer prestavlja napad na humanitarni konvoj sirijsko-arapskog Crvenog polumjeseca 19. septembra 2016. godine.

Kamion koji je bio natovaren prehrambenim namirnicama i drugim potrepštinama namijenjenim civilnom stanovništvu u Alepu, uništen je u paljbi, a vozač je ubijen.

Izvor: DW.com