latinica  ћирилица
30/11/2016 |  07:34 ⇒ 13:32 | Autor: RTRS

Odbor za ustavna pitanja NSRS: Nema povrede nacionalnog interesa

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske kojim je predsjedavao predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, utvrdio je da u pet akata nije povrijeđen vitalni nacionalni interes ni jednog konstitutivnog naroda, ni ostalih i uputio ih u proceduru Ustavnom sudu Republike Srpske.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Odgovori su utvrđeni u vezi pet predmeta Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske, nakon što je Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda inicirao proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa, smatrajući da vitalni nacionalni interes bošnjačko naroda ugrožava pet akata.

Riječ je o odlukama o konstatovanju rezultata republičkog referenduma, o prestanku mandata članovima Republičke komisije za sprovođenje referenduma, o davanju posebnog ovlašćenja, te o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske i o jednom zaključku.

Јuče na sjednici Zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine nije postignut dogovor o vetu kluba Bošnjaka na Zakon o Danu Republike Srpske, pa će o tome odlučivati Ustavni sud Republike Srpske.