latinica  ћирилица
30/11/2016 |  09:28 ⇒ 12:39 | Autor: RTRS

Јutjub napušta Rusiju?

Internet-kanal Јutjub može napustiti Rusiju, ako Državna duma usvoji amandmane na zakon kojim se ograničava rad onlajn-bioskopa, piše Komersant, pozivajući se na zaključke pravnog komiteta Medija-komunikacionog saveza Rusije.
Јutjub - Foto: ilustracija
ЈutjubFoto: ilustracija

Prijedlog zakona predviđa ograničavanje do 20 odsto stranog učešća u organizaciji audiovizuelnih usluga sa posjetom od preko 100.000 ljudi mjesečno. U ovu grupu ulazi Јutjub koji pripada američkom Guglu.

Ako zakon bude donsen, kompanija će morati da izgradi dodatnu infrastrukturu ili postavljati sadržaje na serverima u inostranstvu. U tom slučaju put od servera do abonentskog uređaja korisnika postaće duži i zahtijevaće više troškova od strane komunikacionih operatera.

U komitetu za pravna pitanja Medija-komunikacionog saveza smatraju da zakon ograničava konkurenciju i da je usmjeren na dobijanje koristi određenih tržišnih igrača. Kako je saopštio "Komersant" u savezu postoje nesuglasice povodom amandmana na zakon. Na njihovom donošenju insistiraju "Gasprom-medija" i "STS Media" koji su inicirali zakon, odmah nakon što je o svom ulasku u Rusiju saopštila američki onlajn-bioskop "Netfliks".

Izvor: Sputnjik