latinica  ћирилица
30/11/2016 |  11:41 | Autor: RTRS

Mudis: Snažan ekonomski rast Srbije

Deficit budžeta Srbije će na nivou države iznositi 2,3 odsto u 2016. godini, usljed daljeg povećanja naplate poreza i reformi u javnom sektoru, saopštila je američka bonitetna agencija Mudis.
 - Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Zahvaljujući ubrzanju realnog rasta bruto domaćeg proizvoda za 2,7 odsto u ovoj godini u odnosu na rast od 0,8 odsto iz 2015. godine, učešće javnog duga u BDP-u Srbije bi trebalo da se stabilizuje na nivou od oko 75 odsto BDP-a u tekućoj godini, navodi se u izvještaju Mudisa, objavljenom na zvaničnoj internet stranici te bonitetne kuće.

"Pozitivni izgledi kreditnog rejtinga Srbije "B1" su djelimično odraz sistemskog reorganizovanja u sklopu trogodišnjeg stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, što je doprinijelo ostvarivanju snažnog ekonomskog rasta i značajnim fiskalnim prilagođavanjima", navodi se u izvještaju.

Ipak, visok nivo duga u devizama povećava devizne rizike po otplatu duga Srbije, ocjenjuje Mudis.

U 2016. godini, Vlada u Srbiji je, kako poručuju iz Mudisa, uspjela da smanji zapošljavanje u javnom sektoru za više od 16.000 u odnosu na kraj 2014. godine, i ostvarila je napredak u restrukturiranju velikih javnih preduzeća, što nije imalo vidljivih efekata na ličnu potrošnju i nezaposlenost, saopštio je Mudis.

Dalji napredak u pristupanju Evropskoj uniji, prema ocjenama Mudisa, ostaje jedan od ciljeva Srbije, koja je od formalnog otvaranja pregovora u januaru 2014. godine otvorila četiri poglavlja.

Uprkos snažnoj posvećenosti srpske vlade, Mudis je cilj Srbije o članstvu u EU do 2020. godine ocijenio kao optimističan, dodajući i da je smanjenje javne administracije i restrukturiranje gubitaških preduzeća odloženo za 2017. godinu.

Izvor: Tanjug