latinica  ћирилица
30/11/2016 |  11:42 ⇒ 14:41 | Autor: RTRS

Savez sindikata osudio napad na novinara SRNE

U saopštenju Saveza sindikata Republike Srpske se navodi da ova organizacija i njena predsjednica Ranka Mišić najoštrije osuđuju jučerašnji napad na novinara Novinske agencije Republike Srpske- SRNA Borisa Noga.
Boris Nogo - Foto: RTRS
Boris NogoFoto: RTRS

Sindikat osuđuje i svaki atak na prava radnika, da mogu korektno i profesionalno izvršavati svoje radne zadatke, što i jeste njihova obaveza.

U saopštenju, koje potpisuje Ranka Mišić, navodi se da je nedopustivo da oni koji pozivaju da prate njihove događaje, ne obezbjede adekvatne uslove za rad novinara, koji događaje prate na poziv institucije, a da pritom znaju da svaki događaj koji je medijski praćen, u stvari šalje poruku onima na koje se to odnosi, te da je uloga medija veoma važna u radu svake institucije.

"Nedopustivo je i najoštrije osuđujem da radnici u Srpskoj atakuju jedni na druge, jer svaki radnik na svom radnom mjestu mora da uživa prava koja su mu zagarantovana Zakonom o radu i Zakonom o zaštiti na radu", ističe Mišićeva.

Mišićeva je pozvala sve institucije Republike Srpske još jednom, da poštuju svaku profesiju, svakog radnika i da svojim nečinjenjem, dozvole da imamo ružne konfliktne situacije koje nastaju između radnika, što je nedopustivo.

"Veoma je važno da svaka institucija obezbjedi pristojne uslove za rad novinara koji dalaze po pozivu da prate događanja, jer smo često svjedoci da novinari ispred zgrada na hladnoći, ili na izuzetnovisokim tempereturama, satima čekaju da bi dobili informaciju. To nije u redu i nije na korist ni onima koji su akteri događaja, jer to nisu uslovi gdje se mogu kvalitetno pripremati prilozi", navode Mišićeva.

Savez sindikata podržava sve radnike u Srpskoj i zalaže se da svaki radnik ima pravo da u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima nesmetano obavlja svoj radni zadatak. To jedini način da poslodavci imaju kvalitetno urađene poslove, a da radnik dobije pošteno zarađenu platu, koju "priznaćemo veoma teško dobija na vrijeme i u onom iznosu koji je propisan zakonom i kolektivnim ugovorom".

U saopštenju se podsjeća, da svi radnici, članovi Saveza sindikata, imaju potpunu i besplatnu pravnu zaštitu.