latinica  ћирилица
30/11/2016 |  12:13 ⇒ 12:15 | Autor: RTRS

Odgođeno izjašnjavanje o 1.martu, Srbi napustili sjednicu

Za narednu sjednicu Ustavnopravne komisije odloženo je izjašnjavanje o Zahtjevu Ustavnog suda BiH za davanje odgovora na navode iz Zahtjeva poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH - Foto: RTRS
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiHFoto: RTRS

Damir Arnaut, predsjedavjući Ustavnopravne komisije podsjetio je na hronologiju donošenja Zakona o 1. martu, navodeći da je Zakon o proglašenju 1. marta objavljen u Služenom listu BiH, broj 9/95. Naveo je da su prelaznim odredbama Ustava BiH propisano da svi zakoni, propisi i sudski poslovnici koji budu na snazi na teritoriji BiH kada Ustav stupi na snagu, ostaju na snazi u onoj mjeri u kojoj se ne kose sa Ustavom sve dok nadležno tijelo BiH ne odredi drugačije.

Arnaut je predložio da Komisija donese odluku o ovom zahtjevu istovjetnu onoj koju je nedavno donijela Ustavnopravna komisija Doma naroda, a to je da se s ovim "činjenicama" upozna Ustavni sud BiH.

Član Komisije iz SDA, Šefik DŽaferović istakao je da je "zahtjev neutemeljen, te da je 1.mart državni praznik, i da ovaj zahtjev treba odbaciti".

DŽaferović je insistirao da se glasa o njegovom prijedlogu, ali članovi Komisije iz Republike Srpske Aleksandra Pandurević (SDS) i Lazar Prodanović (SNDS), koji su u diskusiji zahtjev iz Narodne skupštine ocijenili legitimnim, napustili su sjednicu prije nego je Arnaut stavio DŽaferovićev prijedlog na glasanje.

Pandurevićeva je u diskusiji izjavila da Zakon o 1.mart donesen bez jednog konstitutivnog naroda i da će ona ukoliko se bude insistiralo na tome da je zahtjev iz Srpske neustavan napustiti sjednicu.