latinica  ћирилица
30/11/2016 |  12:24 ⇒ 14:59 | Autor: RTRS

Uhapšen Damir Hadžić, bivši ministar i načelnik opštine Novi Grad

U nastavku akcije "Blok", pripadnici SIPA-e uhapsili su Damira Hadžića, bivšeg načelnika opštine Novi Grad.

Hadžić, koji je i bivši ministar transporta i komunikacija BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinio krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba procjene i krivičnim djelom pomaganje.

Hadžić i još jedna osoba uhapšeni su po naredbama Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a u saradnji sa pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo i Obavještajno-bezbjednosne agencije danas su nastavljene aktivnosti u predmetu “Blok".

Prije nekoliko dana SIPA je po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu izuzela predmete i originalnu dokumentaciju iz opštine Novi Grad Sarajevo, opštinskog Pravobranilaštva, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša, notara Indire Turkmanović i pravne osobe Tibra Paficik.

Ovi dokumenti dio su predmeta, koji se vodi protiv Eseda Radeljaša, osnivača Stranke za bolje Goražde, koji se sumnjiči za krivična djela ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, davanje dara i drugih oblika koristi te pranje novca.

Osim Radeljaša, ranije su hapšeni i Nedžad Kapetanović, bivši pravobranilac opštine Novi Grad i Јusuf Čaušević, šef Odsjeka za imovinsko-pravne poslove.