latinica  ћирилица
30/11/2016 |  13:14 | Autor: RTRS

Ustavni sud: Nije utvrđena neustavnost odredaba Zakona o parničnom postupku

Ustavni sud Republike Srpske nije na današnjoj sjednici utvrdio neustavnost pojedinih odredaba Zakona o parničnom postupku, Zakona o advokaturi Republike Srpske i Zakona o radu, kao i neustavnost i nezakonitost osporenog pojedinačnog akta.
Ustavni sud Srpske (arhiv) - Foto: RTRS
Ustavni sud Srpske (arhiv)Foto: RTRS

"Ustavni sud nije prihvatio inicijative za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti, jer nije našao da su osporeni akti ili pojedine njihove odredbe u nesaglasnosti sa Ustavom", saopšteno je iz Ustavnog suda Srpske.

Ustavni sud utvrdio je da Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Јavnoj ustanovi Centar za kulturu i informisanje iz Kotor Varoša, nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o sistemu javnih službi.

Neustavnost i nezakonitost osporenog akta ogleda se u tome, kako je ocijenio Ustavni sud, što je osporeni Pravilnik donesen bez valjane, zakonom propisane saglasnosti načelnika opštine Kotor Varoš, odnosno suprotno relevantnim odredbama navedenih zakona.

"Time je, ujedno, došlo i do povrede ustavnog načela zakonitosti iz člana 108 stav 2 Ustava prema kojem propisi i drugi opšti akti moraju biti u saglasnosti sa zakonom", navodi se u saopštenju.

Ustavni sud Srpske utvrdio je da Odluka o donošenju izmjene Urbanističkog projekta gradskog dijela Ugljevika i Odluka o usvajanju Regulacionog plana "Lug 3" u Tesliću, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o uređenju prostora i građenju.

Ustavni sud je ocijenio da se neustavnost i nezakonitost osporenih akata ogleda u tome što osporene odluke nisu donesene na način i po postupku koji je propisan Zakonom o uređenju prostora i građenju.

Izvor: SRNA