latinica  ћирилица
30/11/2016 |  13:26 | Autor: RTRS

Kojić: Očekujemo pozitivan odgovor iz Tribunala

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić očekuje da će Sekretarijat Haškog tribunala pozitivno odgovoriti na zahtjev Republike Srpske da se u Banjaluci, u okviru Republičkog centra, formira informativni centar sa javnom arhivom Tribunala.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

"Republički centar je jedina institucija na prostoru čitave BiH koja se konkretno bavi istraživačkim aktivnostima, zbog čega smatramo opravdanim naš zahtjev da informativni centar Haškog tribunala bude u okviru Republičkog centra", rekao je Kojić Srni.

On je podsjetio da je Republički centar u septembru ove godine uputio dopis kancelariji Sekretarijata Haškog tribunala u Sarajevu u kojem je traženo da informativni centar Haškog tribunala bude u okviru Republičkog centra i u sastavu Ministarstva pravde Republike Srpske.

Kojić je rekao da je tada na sastanku u Sarajevu u kancelariji Haškog tribunala odbijen zahtjev Republičkog centra, uz obrazloženje da ne žele da informativni centar Haškog tribunala bude u instituciji koja kritikuje presude i sam rad Haškog tribunala.

On je istakao da Republički centar presude Haškog tribunala kritikuje na pravnim osnovama, kao i rad Haškog tribunala koji je bio selektivan.

Kojić je rekao da je Republički centar nakon sastanka izrazio negodovanje i žaljenje zbog takvog stava kancelarije Sekretarijata Haškog tribunala u Sarajevu, tražeći da se dodatno razmotri njihov zahtjev.

"Naš drugi zahtjev upućen je direktno u Haški tribunal i očekujemo iz Sekretarijata Tribunala konačan stav i odgovor pom ovom pitanju", istakao je Kojić.

On je pojasnio da Informativni centar Haškog tribunala predstavlja elektronsku bazu javnih dokumenata Haškog tribunala, ističući da to nisu dokumenta koja su smiještena u Haškom tribunalu, već javna dokumenta koja će biti putem informacionih centara dostupna građanima i istraživačima.

Kojić je podsjetio da je Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1966 iz 2010. godine odlučeno da arhiva Haškog tribunala koja podrazumijeva da dokumenta sa određenim stepenom povjerljivosti od "povjerljivo" do "tajno" ostaje u Haškom tribunalu.

"Ovo nije arhiva Haškog tribunala u fizičkom obliku, a stav iz Republike Srpske je i dalje kada se bude rješavalo o toj arhivi da se ono što je vlasništvo Srpske - vrati Republici Srpskoj", zaključio je Kojić.

U Sarajevu je juče predstavljen Memorandum o razumijevanju na osnovu kojeg će biti uspostavljen informativni centar Tribunala u tom gradu.

Izvor: SRNA