latinica  ћирилица
30/11/2016 |  13:54 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

Dodik: Referenduma će biti, teme će birati građani Srpske (VIDEO)

Referenduma u Srpskoj će biti, ali njihove teme biraće isključivo građani Republike Srpske, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je ovo rekao komentarišući izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kako nestabilnost BiH ukazuje na to da BiH još nije potpuno politički emancipovana, a nedavni referendum u Republici Srpskoj je prvi korak ka nizu referenduma, do moguće nezavisnosti tog entiteta.

- Nije njeno da se miješa u unutrašnju politiku BiH i Republike Srpske - izjavio je Dodik za RTRS.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je Kitarovićeva "stare stereotipe izvukla iz ormara". Naveo je da su Hrvati i Srbi u istoriji imali mnogo razmimoilaženja i otvorenih neprijateljstava, te da Hrvatska nastavlja sa animozitetima.

- Nevjerovatno je kako ne prestaje borba, odnosno pažnja određenih krugova vezano za Republiku Srpsku. Kada je sve stabilno i mirno nađu se oni koji očigledno optužuju ili pokušavaju da projektuju neki razlog buduće nestabilnosti - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je njegov nedavni susret sa hrvatskom predsjednicom bio veoma korektan, te da nije razgovarano na temu referenduma.

- Čudi me da je hrvatska predsjednica došla u poziciju da komentariše bilo šta u Republici Srpskoj. Ako je iko prisutan sa politikama u BiH, onda je to Hrvatska koja se otvoreno miješa u unutrašnje sdtvari BiH - dodao je Dodik.

On je ponovio da je referendum o Danu Republike bio potpuno legitiman i legalan, te da je pokazao sposobnost Srpske da organizuje jedan takav referendum.

- Sve drugo što je Kitarovićeva rekla je u dijelu pretpostavke. Naravno da ćemo mi održavati referendume, jer mislimo da su oni način na koji se najbolje iskazuje volja naroda. O temama ćemo mi odlučivati, ne neko drugi. Vidim da je s njihove /hrvatske/ strane to pitanje vezano za samostalnost i nezavisnost Republike Srpske, a Kitarovićeva je otišla i dalje govoreći da će ako dođe do tog referenduma Rusija vojno, tehnički, obavještajno, itd. pomoći Srpskoj - rekao je Dodik i dodao da u Rusiji nije razgovarao o tome, već o pitanjima turizma i trgovine. Dodik je naglasio da je ponosan na činjenicu da Srpska ima dobru saradnju sa Rusijom.

- Јa sam trenutno u Rusiji i nikakvih razgovora te vrste nema. Ne znam odakle Kitarovićevoj takvi podaci. U svakom slučaju, niko o tome ne razgovara. Njihova /hrvatska/ zapadna ostrašćenost prema Rusiji i Putinu je dio njihove političke strategije i ja tu nemam ništa da dodam - rekao je predsjednik Srpske.

Dodik smatra da je krajnje vrijeme da se "Hrvatska prestane baviti Srpskom i BiH na ovakav način". Ističe da je Srbija dobar primjer nemiješanja u unutrašnje odnose u BiH, jer ima principijelan stav podrške Dejtonu i podrške dogovoru tri naroda.

- Naš dogovor unutra podrazumijeva našu veliku snagu i mi se pripremamo za njega. Moraće uslijediti dogovor o tome kako se kretati u BiH. Ranije su upravo Kitarovićeva i drugi iz Hrvatske predlagali da se desi Dejton dva. Sada su ućutali o tome jer očigledno nisu uspjeli da dosegnu dalje od svojih kabineta. Izgleda da nemaju podršku za tako nešto, ali očigledno, isto tako, ne prestaju da se bave nama - naveo je Dodik.

Predsjednik Dodik je dodao da ako je Hrvatska nešto pokazivala u prošlosti, onda je to bila određena vrsta neprihvatanja Srpske.

- Mi smo to možda i razumjeli, ali nismo spremni da pređemo preko tvrdnje koje nas eliminišu ili stavljaju u negativan kontekst za ono što nismo učinili, što je možda budućnost, ali dozvolite da mi o tome pričamo, a ne vi gospođo Kitarović - poručio je Dodik.