latinica  ћирилица
30/11/2016 |  14:53 ⇒ 17:00 | Autor: RTRS

Dukić: Kopiju haške arhive proslijediti i u Banjaluku

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da kopija arhive Haškog tribunala, osim Sarajeva, mora biti proslijeđena i u Banjaluku.
Branislav Dukić (foto:dw.com) -
Branislav Dukić (foto:dw.com)

"Mislim da nije u redu da se dokumentacija, odnosno arhiva Haškog tribunala nalazi samo u Sarajevu, jer u BiH žive tri konstitutivna naroda koja su stradala u proteklom ratu u BiH", rekao je Dukić Srni.

Dukić je podsjetio da su predstavnici srpskih žrtava rata na sastanku sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom prošlog mjeseca u Sarajevu uputili oštar protest zbog odluke da arhiva Haškog tribunala bude proslijeđena samo u Sarajevo.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić očekuje da će Sekretarijat Haškog tribunala pozitivno odgovoriti na zahtjev Republike Srpske da se u Banjaluci, u okviru Republičkog centra, formira informativni centar sa javnom arhivom Tribunala.

"Republički centar je jedina institucija na prostoru cijele BiH koja se konkretno bavi istraživačkim aktivnostima, zbog čega smatramo opravdanim naš zahtjev da informativni centar Haškog tribunala bude u okviru Republičkog centra", rekao je Kojić Srni.

U Sarajevu je juče predstavljen Memorandum o razumijevanju na osnovu kojeg će biti uspostavljen informativni centar Tribunala u tom gradu.

Izvor: SRNA