latinica  ћирилица
30/11/2016 |  14:54 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Vlada Srpske opredijeljena da riješi sva pitanja boračke populacije (VIDEO)

Na sastanku premijerke Željke Cvijanović i nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata razgovarano je o problemima sa kojima se susreću te kategorije stanovništva i položaju boračke populacije.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Novac je najveći problem, kažu predstavnici udruženja, budući da grantovi predviđeni za ovu godinu još nisu isplaćeni. 

U najtežem položaju je Udruženje žena žrtava rata, kaže njihova predsjednica, Božica Živković Rajilić. Do sada su, kaže, imali podršku Vlade, međutim, otkako su postali organizacija od posebnog javnog interesa, kasa im je prazna.

- Tek u 8. mjesecu smo dobili rješenje na 50 000, a dobili smo do sada samo 10-15%, da ne računam. Јa i druge članice Udruženja same plaćamo troškove sastanaka i puta. Sa čim čovjek da radi, navodi Rajilićeva.

Udruženje porodica poginulih i nestalih, kao i Ratnih vojnih invalida ima isti problem sa grantovima. Iz Vlade uvjeravaju da će do kraja godine veći dio dugovanja biti izmiren. Naknade za pripadnike ovih kategorija stanovništva u sljedećoj godini mogle bi biti veće.

- Svi su svjesni činjenice da će okvir budžeta za 2017, ostati isti kao za 2016. Zbog smanjenja broja korisnika, povećavaće se primanja, navodi Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Povećanje primanja pozdravljaju iz Udruženje porodica poginulih i nestalih.

- Prihvatamo da se poveća invalidnina za broj koji ne primaju više naknade, rekao je Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Na sastanku je bilo riječi i o nastavku programa stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih ivalida. Premijerka Željka Cvijanović istakla je čvrstu opredijeljenost kada je riječ o rješavanju statusnih i svih drugih pitanja boračke populacije, kao i da sva važna pitanja analizira i definiše sa predstavnicima udruženja koja su, kako je istakla, dala nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske.