latinica  ћирилица
30/11/2016 |  15:29 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

VSTS: Mektićevi istupi o Tužilaštvu BiH neprimjereni

Visoki sudski i tužilački savjet BiH konstatovao je da su retorika i sadržaj medijskih istupa ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića u odnosu na rad Tužilaštva BiH, u dijelu u kojem se odnosi na pojedinačne krivične predmete i tužioce, neprimjereni njegovoj funkciji i nadležnostima ovog ministarstva, te predstavljaju pritisak izvršne vlasti na rad ove pravosudne institucije.
Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine - Foto: RTRS
Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i HercegovineFoto: RTRS

VSTS je, na zahtjev Tužilaštva BiH, na današnjoj sjednici razmatrao zahtjev Tužilaštva BiH o ugrožavanju tužilačke nezavisnosti, usljed Mektićevih javnih istupa i napada na ovu pravosudnu instituciju.

U dopisu Tužilaštva BiH, upućenom Savjetu, navodi se da je Mektić u medijskim istupima iznio više netačnih tvrdnji i uvreda na rad ove pravosudne institucije i njenih tužilaca.

Prema mišljenju Tužilaštva BiH, takvo ponašanje ministra bezbjednosti je neprimjereno funkciji koju obavlja i on svojim izjavama prejudicira postupke koji se vode u ovom tužilaštvu, kao i postupak izbora glavnog tužioca, a što nije u skladu sa njegovim zakonskim ovlaštenjima.

Prihvatajući da rad pravosuđa kao jednog od stubova vlasti ne može biti izuzet od kritičkog posmatranja kako medija tako i javnih zvaničnika, kao i da je taj rad potrebno konstantno unapređivati, VSTS smatra da je u takvoj vrsti komunikacije i javne kritike neophodno sačuvati demokratski standard javne riječi, koji će obezbijediti međusobno uvažavanje i poštovanje između institucija, te posebno uvažavati demokratsku podjelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

Istaknuto je da je neophodno voditi računa o posebnoj ulozi pravosuđa u društvu, te da kao garant pravde, temeljne vrijednosti u pravnoj državi, pravosuđe mora da uživa povjerenje javnosti da bi uspješno obavljalo svoje dužnosti.

S tim u vezi, naglašena je posebna uloga Tužilaštva BiH koja se ogleda u procesuiranju počinilaca najtežih krivičnih djela, a koje u svom radu, odnosno prilikom donošenja tužilačkih odluka i zastupanja optužnice pred sudom, mora biti oslobođeno svih pritisaka, uključujući i pritiske od medija i nosilaca javnih funkcija.

VSTS je pozvao Tužilaštvo BiH da javnosti predoči kvalitativne i kvantitativne podatke o radu institucije u odnosu na tvrdnje ministra Mektića koje su činjenično provjerljive.

Ne upuštajući se u kvalitativnu ocjenu rada Tužilaštva BiH, niti pravosuđa kao cjeline koju iskazuje Mektić, VSTS BiH još jednom ističe da je diskusiju u vezi sa određenim pitanjima u pravosuđu potrebno zadržati u okviru konstruktivne javne debate, te da se ovakvim medijskim istupima podriva povjerenje javnosti u rad ne samo Tužilaštva BiH, na kojeg se izjave odnose, nego cjelokupnog tužilačkog sistema.