latinica  ћирилица
30/11/2016 |  15:35 ⇒ 19:26 | Autor: RTRS

Banjaluka: Usvojen nacrt budžeta za 2017. godinu (VIDEO)

Odbornici Skupštine grada Banjaluka usvojili su nacrt budžeta za 2017. godinu u iznosu od 128 miliona 480 hiljada maraka, što je 7,5 odsto manje u odnosu na ovogodišnji rebalans.
Skupština opštine Banjaluka - Foto: RTRS
Skupština opštine BanjalukaFoto: RTRS

Gradonačelnik Igor Radojičić poručuje da će usvojeni nacrt pretrpjeti određene izmjene do forme prijedloga, koji će se pred odbornicima naći krajem godine. Do tada će se u nekoliko mjesnih zajednica, voditi javne rasprave.

Banjaluci u naredne četiri godine na otplatu duga dospijeva 75 miliona maraka, a restukturisanjem tog duga oslobodila bi se značajna sredstva za ulaganje u razvoj, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić. Zavisno od toga kada će i kako biti restrukturisan dug ići će se ili na izmjene usvojenog nacrta ili u rebalans budžeta u prvom kvartalu naredne godine.

"Restrukturisanje duga na finansijskom tržištu, koje je trenutno dosta povljno ima sredstava sa niskim kamatnim stopama, oslobodilo bi nam između pet i deset miliona maraka godišnje, ne za potrošnju, plate, nego za komunalne, infrastrukturne i razne druge potrebe", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Dio investicija, kao što su javna rasvjeta, gradnja sportske dvorane ili dječijih igrališta, biće realizovane i kroz javno-privatna partnerstva i donacije društveno odgovornih preduzeća, kaže Radojičić. Na konačni izgled budžeta uticaće i rješenje koje će biti pronađeno za gradsku Toplanu, pojedinačni grantovi, i bolja naplata poreza na nepokretnosti.

"Tu može biti ostvareno značajno povećanje prihoda, s ciljem da ne povećamo poresku stopu, nego da osnovica bude sveobuhvatna, da maksimalno izostane izbjegavanje plaćanja ovog poreza", navela je Božana Šljivar, v.d. načelnika Odjeljenja za finansije u Gradskoj upravi Banjaluka.

Nacrtom budžeta nisu predviđena nova zaduženja, a PDP-ov Draško Stanivuković smatra da zbog toga ne može biti ni razvoja grada. Dodatna sredstva za stipendije, zapošljavanje, pronatalitetnu politiku i grant za udruženja lica sa invaliditetom, moguće je, smatra, obezbijediti smanjenjem plata u gradskoj administraciji.

"Sve ove stavke koje smo nabrojali mogu biti povećane za 20%, što znači da bi se neke i uduplale, samo ako bismo lična primanja smanjili za 1,3%", naveo je Draško Stanivuković, odbornik PDP-a.

Odbornici su usvojili i Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada, čime su stvoreni uslovi da, nakon usvajanja ove odluke i u formi prijedloga, gradska skupština dobije i drugog potpredsjednika.