latinica  ћирилица
30/11/2016 |  15:49 | Autor: RTRS

Patrijarh Irinej: U postu se lišiti ne samo mrsne hrane, nego i rđavih misli i djela

Nije dovoljno lišiti se mrsne hrane, ako se ne lišavamo rđavih misli i djela, kaže patrijarh srpski Irinej povodom početka Božićnog posta.
Patrijarh Irinej - Foto: TANЈUG
Patrijarh IrinejFoto: TANЈUG

Patrijarh Irinej je naveo da "post treba da nas opominje na pokajanje, na viša razmišljanja o sebi - da isto onako kako se lišavamo mrsne hrane, da se čuvamo i lišavamo rđavih misli jer, prvo se u čovjeku rodi misao, pa se poslije misli realizuje djelo".

- Dakle, da se čuvamo rđavih misli, da bi se sačuvali rđavih djela. Da sačuvamo i svoje oči i svoj um od svega onoga što nas od Boga udaljuje, a da se držimo zapovijesti Božjih i onoga čemu nas uči Јevanđelje - istakao je patrijarh Irinej, prenosi TV "Hram".

On je naveo da "Bogu treba da se približimo svojim životom, jer hrišćanstvo nije neka teorija ili neki filosofski pravac, nego je hrišćanstvo život".

- Kada živimo kako nas Crkva uči, kako nas Јevanđelje uči - onda smo hrišćani. A ne da se hvalimo: Јa vjerujem! Ili ja slavim! - kako mi Srbi to obično kažemo i time smatramo da smo sve ispunili. Moramo živjeti hrišćanskim životom - naglasio je patrijarh srpski.

On je rekao da je o tome kakav je to hrišćanski život, čovjeku "Gospod dao priliku da nauči od svetih koji su Bogu ugodili".

- Imamo Svetog Savu, Svetog Simeona, Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Prohora Pčinjskog i bezbroj svetitelja i ugodnika Božjih na koje možemo i treba da se ugledamo kako su oni živjeli i Bogu ugodili i kako ih je Gospod proslavio ne slavom ovoga sveta, jer ona je prolazna, nego vječnom besmrtnom slavom, slavom u Gospodu našem - poručio je patrijarh Irinej.

Za pravoslavne vjernike u ponedjeljak, 28. novembra, počeo je šestonedjeljni Božićni post, koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Roždestvu Hristovom - Božiću.

Priprema za Božić, koji se proslavlja 7. januara, potpuna je ako vjernik na kraju šestonedjeljnog posta pristupi svetim tajnama ispovijesti, pokajanja i pričešća.

Izvor: Blic