latinica  ћирилица
30/11/2016 |  16:23 ⇒ 16:23 | Autor: RTRS

Mladenu Ždrali određen ekstradicioni pritvor u Novom Sadu

BiH obaviještena je o pritvaranju Mladena Ždrala u Novom Sadu i pozvana da u roku od 18 dana dostavi molbu za njegovo izručenje s odgovarajućom dokumentacijom, rekla je portparol novosadskog Višeg suda Ivana Karapandžić.
Mladen Ždrale - Foto: Screenshot
Mladen ŽdraleFoto: Screenshot

Karapandžićeva je navela da će Ždrale naknadno izvjestiti sud o eventualnoj saglasnosti za izručenje BiH po pojednostavljenom postupku.

Državljaninu BiH Mladenu Ždrali iz Istočnog Sarajeva sudija Višeg suda u Novom Sadu odredio je ekstradicioni pritvor radi izdržavanja kazne zatvora zbog počinjenog ubistva u BiH.

Prema rješenju sudije za prethodni postupak, ekstradicioni pritvor može trajati najduže do dva mjeseca.

Karapandžićeva je precizirala da je rok za pritvor počeo teći juče, kad je Ždrale inače uhapšen u Novom Sadu.

Prema njenim riječima, prije određivanja pritvora okrivljeni je saslušan u prisustvu branilaca koje je angažovao.

Potjernica za Ždralom radi izručenja zbog izdržavanja kazne zatvora raspisana je 25. novembra. On je smješten u pritvorsko odjeljenju Okružnog zatvora u Novom Sadu.

U postupku ekstradicije pritvor može trajati najduže godinu dana.

Sud je dužan da svaka dva mjeseca ispita, da li postoje razlozi za produženje ili ukidanje pritvora, navela je Karapandžićeva.

Trećestepenom presudom Suda BiH Mladenu Ždrali u avgustu je potvrđena kazna od 15 godina zatvora zbog učestvovanja u trostrukom ubistvu u naselju Vraca u Sarajevu u novembru 2005. godine.

Tužilaštvo BiH je nakon potvrđivanja presude saopštilo da su prema prikupljenim dokazima, rafalnim pucnjima iz automatskog oružja, u blizini entetske linije tada ubijeni Milorad Todorović, Radomir Јanković i Esad Šenderović, a teško ranjen Murat Komarica, koji su se nalazili u ugostiteljskom objektu "Dva bora".

Tužilaštvo BiH teretilo je Ždralu da je učestvovao u pripremi i izvršenju ovog krivičnog djela, te za pomoć ubici nakon počinjenog zločina. Prema dostupnim dokazima, ubistvo je počinio Boris Govedarica koji je ubijen u Istočnom Sarajevu 2007.godine.

Izvor: Srna