latinica  ћирилица
30/11/2016 |  16:30 ⇒ 18:12 | Autor: RTRS

Brčko- istekao ugovor o angažmanu više od 200 nastavnika (VIDEO)

Zbog isteka Ugovora o djelu, po osnovu kojih je u osnovnim i srednjim školama privremno angažovano više od 200 nastavnika, u distirktu Brčko ugrožen je proces redovnog odvijanja nastave. Ovaj problem našao se i pred novim sazivom brčanskog parlamenta.
Brčko  (Foto: Almir DŽanović) -
Brčko (Foto: Almir DŽanović)

Dosadašnji Zakon o obrazovanju Distrikta Brčko, predvidio je da proceduru zapošljavanja nastavnog kadra, može obavljati samo jedan Odobor za zapošljvanje. Ovaj odbor je kako navodi aktuelni šef brčanskog obrzovanja, postao kamen spoticanja.

"Mi smo to uradili da bi obezbijedili funkcionalnsot nastavnog procesa u skladu sa Zakonom. To je bila obaveza i mene kao šef Odjeljenja i naravno i vlade i skupštine, koja je osnivač škola u Bč. Dist, da obezbijedimo nastavni proces", kaže šef Odjeljenja za obrazovanje distirkta Brčko Boško Stojaković.

Gradonačelnik i predsjednik Skupštine distrikta, saglasni su da nastava ne smije stati.

"Dakle, obrazovanje i nastavni proces ne smije stati, iz toga razloga se gradonačelnik u konsultacijama sa mnom opredijelio, a ja sam prihatio, da parlament dakle potvrdi svojim zaključkom i naloži, gradonačelniku i šefu odjeljenja, kako da postupe", izjavio je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine distirkta Brčko.

"Naravno, ovo rješenje koje ćemo donijeti, biće privremenog karaktera samo do, okočanja ovog polugodišta, školske 2016/17. Onda ćemo se potruditi da po zakonskoj proceduri, omogućimo angažovanje nastavnog osoblja, da bi smo drugo polugošte krenuli bez ovih problema", rekao je gradonačelnik Distrikta Brčko Siniša Malić.

Opozicija u brčanskom parlamentu mišljenja je da je zapošljvanje u obrazovanju po ugovoru o djelu, manipulativni prostor za sakupljanje birčakog tijela.

"Razlozi su zato što nisu znali i zato što nisu htjeli. Da su znali ne bi promijenili 4 šefa odjeljenja u prethodnom mandatu, a nisu htjeli zato što bi bilo puno lkaše zapošljavati od jednih do drugih izbora, dvije i više stotina uglavnom mladih ljudi", riječi su Siniše Golića, poslanika Kolacije PDP-NS Skupština distirkta Brčko

U Odjeljenju za obrazovanje distirkta Brčko, navode da su izradili novi nacrt Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, koji predivđa da se proces zapošaljvanja nastavnog kadra, vrati u okvire škola ali taj prijedlog, još nije došao do Skupštine, s obzirom da nije prošao sve procedure u Vladi distrikta Brčko.