latinica  ћирилица
30/11/2016 |  17:09 ⇒ 17:10 | Autor: RTRS

Drašković: Јuvitana ostaje u Inđiji

Fabrika dejčje hrane iz Inđije Јuvitana neće biti preseljena, rekao je Rodoljub Drašković, predsjednik poslovnog sistema Svislajon Takovo, u čijem sastavu posluje ta fabrika, čije proizvode je Ministarstvo zdravlja Srbije stavilo pod sumnju zbog određenog prisustva štetnih supstanci.
Rodoljub Drašković -
Rodoljub Drašković

Drašković je za Tanjug rekao, da je većina zaposlenih u Јuvitani trenutno na plaćenom odsustvu, i da će se vratiti na posao kada referentne laboratorije dostave pozitivne nalaze zdravstvene ispravnosti svakog proizvoda pojedinačno, tj. u momentu uspostavljanja uslova za serijsku proizvodnju finalnih proizvoda.

Kaže da vjeruje da od nadležnih institucija neće imati opstrukciju, te da je u poslovnom sistemu Svislajon Takovo uspostavljen najviši nivo kontrole kvaliteta ulaznih sirovina.

Naveo je da je oformljen tim vrhunskih tehnologa da zajedno sa njim definiše proizvodni program Јuvitane, koji će isključiti svaku moguću grešku u procesu proizvodnje finalnog proizvoda. Kaže da su sprovedene dodatne kontrole sirovina u fabrici i isključene sirovine za koje se ne može garantovati da nemaju prisustva ostataka tragova pesticida.

Prema njegovim riječima, Svislajon Takovo je ubjedljivo vodeći proizvođač hrane, ne samo u Srbiji, već i u cijeloj regiji jugoistočne Evrope, te da do afere "Јuvitana" uopšte nije trebalo da dođe.

Smatra i da su odluke Ministarstva zdravlja Srbije bile ishitrene, ali je naglasio da su nesporne i greške kod proizvođača  Svislajona.

- Eminentni nutricionisti i vrhunski pedijatri su mi dali stručno mišljenje da tragovi pesticida nađenih u proizvodima Јuvitane nisu štetni po zdravlje djece, jer su, po evropskim standardima, u granicama tolerancije - rekao je Drašković.

On je naveo i da je Svislajon podigao svoje plantaže u Makedoniji, u Resenu i da očekuje da naredne godine obezbijedi oragansku sirovinu za proizvodnju organske dječije hrane.

Izvor: Tanjug