latinica  ћирилица
30/11/2016 |  17:55 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Prnjavor: Konstituisana Skupština (VIDEO)

Nakon što je SNSD u Prnjavoru osvojio apsolutnu skupštinsku većinu, već su se pojavili preletači iz opozicionih redova.
Prnjavor - konstitutivna skupština - Foto: RTRS
Prnjavor - konstitutivna skupštinaFoto: RTRS

Dva odbornika SDS-a priklonili su se vladajućoj većini, a današnje konstituisanje lokalnog parlamenta zasjenila su podijeljena mišljenja među odbornicima NDP-a u vezi sa imenovanjem potpredsjednika skupštine. 

SNSD imao je većinu od 19 odbornika sa koalicionim partnerima NDP, SP, DNS, SDA, PDP, SNS i nacionalnim manjinama. Toj većini pridružila su se još dva odbornika iz opozicionog SDS-a. Tako će ova stranka, umjesto sa osvojenih devet mandata, imati sedam. Međutim, nije jasno zašto su se ovi odbornici odlučili prikloniti vladajućima.

- Ne znam, bilo bi dobro da njih pitate, ali ako ja budem govorio svoje mišljenje, moguće da su lični interesi, neću da prejudiciram, rekao je Borko Lukanović iz SDS-a.

Tako su danas za predsjednika SO, za SNSD-ovog Željka Simića glasala 22 odbornika, a u skladu sa koalicionim dogovorom za potpredsjednika predložen je NDP-ov Miro Šikarac. Uslijedile su brojne pauze, jer su mišljenja o tome bila podijeljena. Pojedini odbornici tražili su da se glasa takođe za NDP-ovog Slavišu Milinčića, što je nametnulo pitanje – da li se u ovom slučaju rasipa i NDP?

- Problemi su nastali zbog našeg opredijeljenja u smislu podrške Tomašu i zbog toga su naši do jučerašnji koalicioni partneri pokušali po svaku cijenu da na neki način ospore imenovanje potpredsjednika, rekao je Miro Šikarac, potpredsjednik SO Prnjavor.

- SNSD danas podržao izbor Šikarca, to je naša obaveza po koalicionom sporazumu, ne bih ulazio u odnos drugih partija sa NDP-om, rekao je Željko Simić, predsjednik SO Prnjavor.

Pojedini odbornici ipak nisu dali podršku koalicionom partneru.

- Nisam podržao Šikarca, jer nije nastupao prije kako treba i taj odnos SNSD-a prema njemu, a sad su većina, ne znam, vrijeme će pokazati, naveo je Savko Tubak.

- Nadamo se da će ti animoziteti ostati samo na današnjem danu i da će tokom sljedećeg perioda to biti prevaziđeno, navodi Aleksandar Vuković.

Načelnik Darko Tomaš smatra da će se ovakvi animoziteti prevazići i da će skupština nesmetano funkcionisati. Poručuje da će budžet za 2017.biti usvojen do kraja godine.

- U narednih mjesec dana, imaćemo dvije ili tri sjednice, na kojima ćemo stići sve što je planirano zakonom i uvjeren sam da će biti tako, rekao je Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor.

Razriješeni su i dosadašnji načelnici odjeljenja i na te pozicije postavljeni vršioci dužnosti.