latinica  ћирилица
30/11/2016 |  19:17 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Poslanici PSBiH okončali raspravu o prijedlogu budžeta institucija BiH (VIDEO)

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH raspravljali su o prijedlogu budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2017. godinu.
Predstavnički dom - Foto: Screenshot
Predstavnički domFoto: Screenshot

Prije sjednice Predstavničkog doma, članovi Komisije su se saglasili da je budžet za 2017. usaglašen sa Ustavnom i pravnim sistemom BiH.

Ipak, saglasnosti nije bilo kada je razmatran zahtjev poslanika parlamenta Srpske. Članovi ove komisije iz Srpske Aleksandra Pandurević i Lazar Prodanović napustili su sjednicu nakon pokušaja bonjšačkih članova da bude donesena odluka da je neosnovan zahtjev poslanika Narodne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1.marta "danom nezavisnosti BiH".

"Zabrinjavajuće je to kako je mogla biti osnovana apelacija o Danu Republike Srpske ,a sada kada mi tvrdimo isto onda to nije tako, ovo je loša poruka, treba poštovati Ustav i poslovnik", izjavio je Lazar Prodanović, član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PS BiH.

Aleksandra Pandurević, zamjenica predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PS BiH
kaže: "Naš stav je da mi ne treba da ulazimo u meritum- predsjedavajući Arnatu je tražio da odlučimo da je zahtjev poslanika Narodne skupštine Republike Srpske neosnovan, a mi mislimo da je itekako osnovan".

Poslanici su okončali raspravu o prijedlogu budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza koji je kao i ranijih godina planiran u istom finasijskom okviru od 950 miliona maraka uz servisiranje spoljnog duga BiH od milijardu, 11 miliona i 157 hiljada maraka.

Finansijski okvir budžeta isti je od 2012. godine. Poslanik SNSD-a Nikola Šprić kaže da je kao predsjedavajući Savjeta ministara optuživan da SNSD smanjenjem budžeta paralizuje institucije BiH. Pokazalo se, kaže on, da BiH troši koliko joj treba.

"Kad majstori naprave budžetski okvir onda evo isti je 6-8 godina i ja mislim da je svake godine bio i suficit", napominje Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

I u SDP-u podsjećaju da je za SDA 2012. godine, budžet koji sada predlažu, bio neprihvatljiv.

"Za ovu trotoar koaliciju čiji je najveći infrastrukturni projekat 50-60 metara trotoara i 950 miliona je previše", rekao je danas Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Na ovu izjavu reagovao je Amir Fazlić, predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PS BiH. Kaže: "SDP pošto tvrdi je sve isto da podrži ovaj budžet sa SDA".

Ipak, kriza u SDA, čini se, sve je jača tako da ni svi neće glasati za budžet.

"Budžet kako je predložen neće dobiti moju podršku", rekao je Senad Šepić, poslanik SDA u Predstavničkom domu PS BiH.

Budžet ima isti finansijski okvir, ali su pojedine insitucije dobile više novca. Primjera radi, za Obavještajno-bezbjednosnu agenciju planirano povećanje budžetskih sredstava je od 2,44 miliona u odnosu na 2016. Među kapitalnim projektima je izgradnja graničnog prelaza u Ljuboviji kod Bratunca.

"Sukladno sporazumu sa Srbijom koja tu gradi most", podsjetio je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH.

Predstavnički dom prihvatio je zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, po hitnom postupku.

Reformskom agendom i aranžmanom sa MMF-om, BiH se obavezala da će ukupan fond za plate i naknade zadržati na postojećem nivou.