latinica  ћирилица
30/11/2016 |  19:46 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Predstavnici Svjetske banke razgovarali sa premijerom Vučićem

Predstavnici Svjetske banke večeras su, na sastanku sa premijerom Aleksandrom Vučićem, izrazili spremnost da pruže Vladi Srbije podršku za jačanje kapaciteta državne uprave, kako bi bila uspostavljena bolja koordinacija institucija i fokus stavio na postizanje konkretnih rezultata.
Predstavnici Svjetske banke razgovarali sa premijerom Vučićem - Foto: TANЈUG
Predstavnici Svjetske banke razgovarali sa premijerom VučićemFoto: TANЈUG

"Svjesni smo izazova upravljanja složenim promjenama koje su neophodne da bi se ostvario rast od plus tri posto na održivim osnovama", istakli su predstavnici Svjetske banke, koje je predvodi potpredsjednik za Evropu i centralnu Aziju Siril Miler.

Rečeno je da će Vlada Srbije od ove međunarodne institucije dobiti i pomoć za razvoj politike inovacija i preduzetništva, što je neophodan korak za prelazak sa rasta zasnovanog na prilivu stranih direktnih investicija u radno intenzivne industrije, na rast zasnovan na znanju i inovacijama, što će takođe imati uticaj na veći privredni rast, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Premijer Vučić je istakao da je Vlada Srbije osnovala Savjet za unapređenje sektora informacionih tehnologija, koji će se bazirati na stvaranju uslova za dalji razvoj IT biznisa u Srbiji.

Srpski premijer je predložio održavanje zajedničke sjednice Vlade Srbije i Svjetske banke 17. decembra ove godine, na kojoj bi bili razmotreni dosadašnji rezultati zajedničkog rada na uspostavljanju funkcionalne i efikasne državne uprave.

Predstavnici Svjetske banke predložili su i novi projekat podrške Vladi Srbije u pogledu primene tzv. mekih mjera (iz “Berlinskog procesa“) za bolju integraciju tržišta u regionu.

Teme razgovora bili su i planovi strukturnih reformi javnih preduzeća, jer su predstavnici Svjetske banke izrazili zabrinutost zbog rasta potraživanja Srbijagasa i daljeg restrukturiranja preduzeća.

Predloženo je usvajanje Zaključka kojim bi se "Srbijagas" obavezao da dosledno sprovodi politiku naplate potraživanja.

Predloženo je i formiranje zajedničkih timova Vlade Srbije i Svjetske banke za jačanje preduzetništva i poslovnih vještina.

Sastanku u užem sastavu su, pored Sirila Milera, prisustvovali i regionalni direktor za jugoistočnu Evropu i Balkan Elen Goldstin i direktor kancelarije Svjetske banke u Srbiji Toni Verheijen.

Nakon toga, sastanku su se pridružili regionalni direktori Svjetske banke za Rusku Federaciju, Kavkaz, Azerbejdžan, Tursku i centralnu Aziju, kao i ministri finansija, privrede, energetike, predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Srbije, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug