latinica  ћирилица
30/11/2016 |  20:02 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Tegeltija: Pravosudni sistem funkcioniše

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija izjavio je danas da pravosudni sistem u BiH funkcioniše bez obzira na kritike i da su bar 95 odsto nosilaca pravosudnih funkcija u BiH časni i pošteni ljudi.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Obraćajući se poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Tegeltija se saglasio sa njihovim ocjenama da stanje u pravusuđu nije idealno i savršeno, ali je rekao da je daleko od toga da je najgori dio društva.

On se saglasio i sa ocjenama da pravosuđe nema povjerenje javnosti, tvrdeći da povjerenje javnosti nemaju ni Savjet ministara niti parlament BiH.

"Podržavam svaku kritiku jer nije problem u kritikama, već u pritiscima koji postoje onda kad predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti pređu na komentarisanje pojedinačnih predmeta", rekao je Tegeltija.

On je zatražio da se ne dozvoli da se zbog jednog ili dva predmeta uništi čitav pravosudni sistem.

"Skrećemo pažnju da to nije način komunikacije", rekao je Tegeltija.

Predsjednik VSTS istakao je da ova institucija nema korektivne mehanizme.

"Nemamo mogućnost da ocijenimo sudije i tužioce, a kako preduzeti bilo kakve mjere ako ne možemo da ih ocijenimo", rekao je Tegeltija i podsjetio da VSTS ima mogućnost samo pokretanja disciplinskog postupka koji ne može biti primijenjen na nečiju neefikasnost.

On je naveo da je VSTS regulatorno tijelo nastalo sporazumom o prenosu nadležnosti.

"VSTS ne postoji u Ustavu BiH, samo u ustavima entiteta", rekao je Tegeltija i dodao da je VSTS formiran sa prioritetnim zadatkom da imenuje sudije i tužioce.

Tegeltija se saglasio sa prijedlogom koji je više poslanika iznijelo u raspravi o godišnjem izvještaju o radu VSTS za prošlu godinu o organizovanju tematske sjednice o pravosuđu u BiH.

Predsjednik VSTS pozvao je poslanike da učestvuju na sjednici ove institucije koja će 8. i 9. decembra biti održana u Mostaru.

Na prijedlog predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladena Bosića poslanici su odgodili za sljedeću sjednicu raspravu o revizorskim izvještajima o radu institucija BiH u prošloj godini.

Izvor: Srna