latinica  ћирилица
30/11/2016 |  20:29 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Narodni muzej: Tintoreto pripada Srbiji

Bojana Borić Brešković, direktorica Narodnog muzeja, opovrgava italijanske medije.
"Bogorodica sa Hristom i senatorom", djelo slavnog Tintoreta - Foto: Screenshot
"Bogorodica sa Hristom i senatorom", djelo slavnog TintoretaFoto: Screenshot

Ne postoji nikakvo zvanično potraživanje, ni zahtjev italijanskog tužilaštva, niti Narodni muzej ima bilo kakva saznanja u vezi s informacijom koja se pojavila, sve je to bez ikakvih pravnih ili realnih utemeljenja - tvrdi direktorica Narodnog muzeja, komentarišući pisanje italijanskih medija o tome da je tamošnje tužilaštvo pokrenulo istragu zbog osam remek-djela renesansnih majstora - Ticijana, Tintoreta i Karpača, koja se, navodno, nelegalegalno nalaze u srpskom nacionalnom muzeju.

- Ta potraživanja su na nivou pretpostavki - izjavila je Borić Brešković, i dodala, da je riječ o djelima koja nemaju razloga da budu predmet bilo kakvog spora.

- Sve što se nalazi u Narodnom muzeju vlasništvo je države, i ova institucija samostalno ne odgovara ni za šta, niti bilo kome. To je baština države Srbije, čiji smo mi čuvari, i ako bilo ko ima neka pitanja u vezi sa tim, odgovor treba tražiti od Republike Srbije - izričita je direktorica Narodnog muzeja.

Podsjetila je da je 2004. godine ta zbirka publikovana u cjelosti, u okviru kataloga Zbirke strane umjetnosti, uporedo na srpskom i italijanskom jeziku.

- Autori su bili italijanski poznavaoci umjetnosti baš zbog toga što je to bilo i pitanje atribucije pojedinih djela - rekla je Borić Brešković. - Priređene su i dvije izložbe Zbirke italijanske umjetnosti u Italiji 2005. godine. Prva je bila u Bariju, a potom i u Bolonji. Poslije toga održana je izložba u Danskoj i Narodnom muzeju u Beogradu - navodi ona.

U katalogu dviju italijanskih izložbi je pisalo i da je slike od zapadnih saveznika kao ratnu odštetu dobila Komisija za reparaciju pri Vladi FNRЈ. Inače, u Zbirci strane umjetnosti, najznačajniji i najstariji srpski muzej čuva veliki broj djela italijanskih majstora.

Italijanski mediji sada, pozivajući se na tužilaštvo u Bolonji koje tvrdi da je posredi osam djela "neprocjenjive vrijednosti", navode samo dva konkretna. To su Tintoretova "Bogorodica sa Hristom i senatorom" i "Portret Kristine Danske", koju tamošnja štampa pripisuju Ticijanu, a kako u Narodnom muzeju tvrde, riječ je vjerovatno slici rađenoj po uzoru na Ticijana.

Izvor: Novosti