latinica  ћирилица
30/11/2016 |  22:04 ⇒ 22:06 | Autor: RTRS

Renci diže plate javnom sektoru uoči referenduma

Vlada Italije, na čijem je čelu premijer Mateo Renci, potpisala je danas sa predstavnicima sindikata sporazum kojim se, po prvi put poslije sedam godina, predviđa povećanje plata u javnom sektoru.
Mateo Renci, premijer Italije - Foto: AP
Mateo Renci, premijer ItalijeFoto: AP

Sporazum je potpisan uoči referenduma o ustavnoj reformi, koji je zakazan za 4. decembar, primjećuje Rojters.

Predsjednica najvećeg italijanskog sindikata CGIL Suzana Kamuso rekla je novinarima da će zaposleni u javnom sektoru imati u 2017. godini prosječno bruto povećanje od 85 evra mjesečno.

"Dobili smo pozitivne odgovore na sva pitanja, koja su se našla za stolom", naglasila je predsjednica sindikata koji poziva svoje članove da zaokruže "ne" na referendumu o ustavnoj reformi.

Renci je ranije obećao da će dati ostavku ako izgubi glasove na referendumu na kojem se glasa za ustavne promjene koje bi dovele do smanjenja uloge Senata i prebacivanje moći iz regiona u Rim.

Međutim, u ranije objavljenom članku politiko.eu upozorava se da iako su evropski lideri ujedinjeni u želji da Renciju uspije ustavni referendum, upravo bi taj uspjeh mogao da otvori put pobjedi populističkog "Pokreta pet zvjezdica" komičara i aktiviste Bepea Grila na izborima 2018, koja bi mogla da ugrozi evrozonu.

"Ako Renci uspije 4. decembra, Italijom će upravljati sistem koji daje veću, a ne manju, šansu "Pokretu pet zvjezdica" da osvoji vlast 2018. Isto kao što Bregzit predstavlja suštinsku prijetnju po EU, pobjeda "Pokretu pet zvjezdica" mogla bi da ugrozi evrozonu", ocjenjuje se u članku politico.eu.

Izvor: Tanjug