latinica  ћирилица
01/12/2016 |  09:17 ⇒ 09:22 | Autor: RTRS

Kolumbijski Kongres odobrio mirovni sporazum sa pobunjeničkom grupom FARK

Kolumbijski Kongres odobrio je novi mirovni sporazum sa pobunjeničkom grupom FARK uprkos primjedbama bivšeg predsjednika i sadašnjeg senatora Alvara Uribea, koji smatra da je dogovor suviše blag prema pobunjenicima koji su se borili protiv vlasti 52 godine.

Sporazum je odobren u donjem domu parlamenta sa 130 glasova "za" i nijednim protiv dan nakon što ga je Senat potvrdio sa 75 glasova "za" i nijednim protiv.

Članovi Uribeovog Demokratskog centra napustili su oba doma parlamenta uoči početka glasanja.

Ratifikacijom sporazuma počinje šestomjesečni period tokom kojeg 7.000 pripadnika FARK-a treba da polože oružje i formiraju političku stranku.

Predsjednik Huan Manuel Santos i lider pobunjenika Rodrigo Londonjo potpisali su revidirani sporazum prošle sedmice, nakon što je prva verzija dokumenta odbačena na referendumu.

Santos, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir u oktobru, želi da dogovor bude što prije sproveden da bi se očuvao osjetljivi prekid vatre.

Uribeove pristalice smatraju da sporazum sadrži previše ustupaka Revolucionarnim oružanm snagama Kolumbije i da šalje popustiljivu poruku ostalim oružanim grupama.

Vlada Kolumbije i FARK pregovarali su četiri godine na Kubi radi okončanja najdužeg konflikta u ovom regionu, u kojem je poginulo više od 220.000 ljudi, dok su milioni Kolumbijaca raseljeni.

Izvor: SRNA