latinica  ћирилица
01/12/2016 |  11:25 ⇒ 12:19 | Autor: RTRS

BL- Skup o upravljanju ekonomsko-regionalnim sistemima na evroazijskom prostoru

Upravljanje ekonomsko-regionalnim sistemima na evroazijskom prostoru, tema je sedmog po redu Međunarodnog naučno-praktičnog skupa koji je otvoren danas u Banjaluci.
Banja Luka: međunarodni skup    (Foto:vlada.rs) -
Banja Luka: međunarodni skup (Foto:vlada.rs)

Na konferenciji učestvuju predstavnici Sibirske škole za komparativno upravljanje, Panevropskog univerziteta Apeiron, kao i predstavnici Vlade Republike Srpske. Otvaranju Međunarodnog skupa, koji će trajati danas i sutra, prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije u BiH, Petar Ivancov.

Ivancov je rekao je da će ova konferencija pomoći da se shvate značaj i mogućnosti ekonomske saradnje u evroazijskom prostoru.

"Konferencija će rješavati praktična pitanja i stvoriti infrastrukturu za uspostavljanje kontakata među ekonomskim subjektima Rusije i Republike Srpske. Baviće se i rješavanjem problema modela upravljanja razvojem, biznisom i saradnjom", kaže Ivancov, koji je zahvalio rukovodstvu Srpske i Akademiji nauka i umjetnosti Srpske na podršci konferenciji.

On je naglasio da Rusija u Srpskoj i BiH vidi važnog regionalnog partnera na planu ekonomskih, trgovačkih, kulturnih, humanitarnih, naučnih i drugih veza. "Postoje uslovi da se ta saradnja produbi i u smislu izvoza mesa i mliječnih proizvoda na tržište Rusije", rekao je Ivancov.

Dekan Fakulteta poslovne ekonomije na univerzitetu Apeiron Sanel Јakupović istakao je da se dvodnevna konferencija organizuje zajedno sa Sibirskom školom korporativnog upravljanja iz Omska i uz podršku Ambasade Rusije u BiH, te da su su organizatori i Udruženje "Rusko-srpski most" i poslovna škola iz Omska "OmGPU".

"Značaj konferencije je uspostavljanje saradnje akademskih institucija u Srpskoj, BiH i Rusiji. Bavićemo se temama ekonomije i regionalnih integracija na evroazijskom području kao i institucionalnim mehanizmima na planu promocije regionalnog razvoja geoekonomske stabilnosti, bezbjednosti i slično", rekao je Јakupović.

Rektor Sibirske škole korporativnog upravljanja iz Omska Roman Vlasov je rekao da na evroazijskom prostoru ima mnogo ekonomskih problema, a posebno na Balkanu.

Skupu prisustvuju ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske Zlatan Klokić, kao i brojne istaknute ličnosti iz oblasti naučnog i javnog života Srpske, kao i iz Rusije. Klokić je ukazao na višestruk značaj konferencije, a posebno taj da je Republika Srpska prepoznata kao plodno tlo za naučnu raspravu o aktuelnim temama.

"Naučna, privredna i akademska javnost u Srpskoj svjesna je važnosti regionalno-ekonomskog povezivanja, promjena u globalnim političkim i ekonomskim kretanjima, novih geopolitičkih realnosti, prije svega multipolarizma, a najvažnija je perspektiva dobre saradnje i partnerskih odnosa sa Ruskom Federacijom", naglasio je Klokić.

Klokić je zahvalio rektorima Panevropskog univerziteta Apeirona i Sibirske škole korporativnog upravljanja, a posebno ruskom ambasadoru na organizaciji ovog događaja, za koji je uvjeren da će ponuditi nove mogućnosti zajedničkog naučno-tehnološkog razvoja i privredne saradnje.