latinica  ћирилица
01/12/2016 |  11:43 | Autor: RTRS

Kecmanović: Bošnjaci su uradili sve da Srbe i Hrvate odbiju od BiH

Univerzitetski profesor Nenad Kecmanović ocijenio je da su Bošnjaci od Alije do Bakira Izetbegovića sve radili da Srbe i Hrvate odbiju od projekta zajedničke države BiH i poručio da Republika Srpska više nije spremna da trpi prijetnje, ucjene, podvale i kršenja Dejtona.
Nenad Kecmanović - Foto: RTRS
Nenad KecmanovićFoto: RTRS

"Od Alijinog nadglasavanja u parlamentu BiH i referenduma 1992. do Bakirove interpelacije povodom datuma Dana Republike 2016. godine, Bošnjaci su demonstrirali dosljednu odlučnost da na osnovu brojčane premoći nametnu Srbima centralizovanu i unitarnu BiH", naveo je Kecmanović u autorskom tekstu za "Politiku".

Reagujući na tekst pod naslovom "Mirni razlaz Nenada Kecmanovića" istoričara iz Sarajeva Seada Turulje, Kecmanović je istakao da istu politiku Bošnjaci sprovode i u odnosu na Hrvate u Federaciji zbog čega i oni traže treći entitet.

On kaže da je prirodno da je zbog toga vremenom samo poraslo komšijsko nepovjerenje prema bošnjačkoj nacionalnoj eliti i opala ionako tanka identifikacija Srba i Hrvata sa BiH.

Kecmanović je naveo da se teritorijalno-etnička slika BiH tokom i poslije rata toliko promijenila da više ne liči na "šaru leopardove kože", nego se svela na tri nacionalno jednobojna polja po liniji entitetskih i kantonalnih granica.

"Rezultati popisa stanovništva svjedoče da se procenat Srba u Federaciji sveo na jedva dva odsto, netrpeljivost ili čak mržnja prije svega Bošnjaka prema Srbima i Hrvatima zato što neće jedinstvenu BiH je u porastu, bošnjačke političke elite su beskompromisne u očekivanju da Turska i Saudijska Arabija riješe problem", navodi Kecmanović.

On je naglasio da "apsolutno nije tačna" Turuljina teza da entitetske granice ne bi mogle da funkcionišu kao državne i ukazao da se "pretvaranjem tih entitetsih granica u državne ne bi moralo ništa promijeniti sa stanovišta ekonomije, komunikacija, trgovine, saobraćaja, kulturne razmjene i slično".

"Nije li se to isto dogodilo i prilikom pretvaranja republičkih granica u državne tokom raspada bivše SFRЈ, pa to muslimane tada nije brinulo. Naprotiv, borili su se da se secesijom to `živo tkivo` presiječe državnim granicama. Međutim, veze su obnovljene čim je rat prestao, a mnoge su trajale i tokom rata", naveo je Kecmanović.

Povodom Turuljine ocjene da bi mirni razlaz BiH značio "vojnu graničnu okupaciju Sarajeva od Srba" između ostalog i zato što se izvori vode i veći dio dalekovoda za struju nalaze u Republici Srpskoj, Kecmanović podsjeća da se i Dubrovnik snabdijeva strujom iz HE "Trebišnjica" iako je ona u Republici Srpskoj, a ne u Hrvatskoj.

"Republika Srpska je referendumom pokazala da će raditi na vraćanju entitetskih nadležnosti i za to ima uporište u izvornoj verziji Dejtonskog sporazuma, koju su potpisali i bošnjački lideri i garantovale SAD i EU, a pojedinačno još i Velika Britanija, Francuka, Njemačka i Rusija", naveo je Kecmanović.

On je podsjetio da je to izazvalo novu salvu jalovih prijetnji iz Sarajeva, uključujući i najavu "petnaestodnevnog rata protiv drugog entiteta" /general Sefer Halilović/, i to "uz pomoć Al kaide" /akademik Ibrahim Bušatlija/.

Kecmanović ističe kako je odlično to što Turulja smatra da bi umjesto "mirnog razlaza" trebalo tražiti načina da se "smanje tenzije, nađu praktična rješenja, otvore perspektive razvoja za sve".

"Neka samo, umjesto meni, pošalje pismo Bakiru Izetbegoviću. Ali, neka požuri, jer poslije 25 godina Republika Srpska nije spremna da trpi još četvrt vijeka prijetnje, ucjene, podvale i kršenja Dejtona", zaključio je Kecmanović.

Izvor: SRNA