latinica  ћирилица
01/12/2016 |  12:19 ⇒ 13:23 | Autor: RTRS

Bodoni: Zaštititi kulturno nasljeđe

Ambasador Francuske u BiH Kler Bodoni pozdravila je odluku organizatora prve međunarodne konferencije o zaštiti ugroženog kulturnog nasljeđa, koja se održava u Abu Dabiju, da pozovu BiH, koju će predstavljati predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.
Kler Bodoni - Foto: SRNA
Kler BodoniFoto: SRNA

"Razaranje antičkog sirijskog grada Palmire, muslimanskog mauzoleja Timbukutu u Maliju, pljačke iračkih muzeja, pokazali su da moramo više uraditi na zaštiti kulturnih dobara koja su ugrožena u sukobima", izjavila je francuski ambasador, čija zemlja zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima organizuje ovu konferenciju.

Na inicijativu Francuske, navela je ona, konferencija u Abu Dabiju ima za cilj osnivanje međunarodnog fonda za zaštitu ugroženog kulturnog nasljeđa, saopšteno je iz Ambasade Francuske u BiH.

"Namjera je da se dostigne suma od 100 miliona dolara. Ovim sredstvima pojedina djela će se moći skloniti u međunarodnu mrežu privremenih utočišta, a uništeni objekti obnoviti", istakla je Bodonijeva.

Ona je izrazila želju da učestvovanje BiH na visokom nivou naglasi važnost pitanja zaštite kulturnog nasljeđa u zemlji.

Napominjući da je kulturno nasljeđe u BiH još ugroženo, ona je istakla da Ambasada Francuske podržava institucije BiH u njihovom radu na zaštiti kulturnog nasljeđa.

Iz tog razloga, Ambasada Francuske podržava rad Centra protiv krijumčarenja umjetninama s ciljem podizanja svijesti javnosti, i pruža mu pomoć na polju obučavanja, navodi se u pisanoj izjavi francuskog ambasadora.

"BiH će imati priliku da u Abu Dabiju prenese svoje iskustvo u zaštiti nasljeđa tokom rata i u obnovi oštećenih objekata. Ali ta mobilnost treba da bude nastavljena i u BiH, u njenim entitetima i kantonima, radi bolje zaštite nasljeđa zemlje", istakla je Bodonijeva.

Izvor: SRNA