latinica  ћирилица
01/12/2016 |  12:49 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Prednacrt Budžeta za 2017. godinu 3,2 milijarde KM (VIDEO)

Vlada Republike Srpske razmatrala je Prednacrt budžeta Srpske za 2017. godinu i utvrdila okvir u iznosu od od 3 milijarde i 200 miliona maraka. Projektovan je i rast bruto domaćeg proizvoda za tri odsto, a izvoza 5,9 odsto.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Vlada Srpske razmotrila je Prednacrt programa ekonomskih reformi Republike Srpske od 2017. do 2019. godine, u kojem je utvrđeno devet prioriteta, među kojima su upravljanje javnim finansijama, zapošljavanje i tržište rada. 

Procijenjeno je da će rast uvoza biti 3,6 odsto, što će značiti da će pokrivenost uvoza-izvozom biti 65,7 odsto, a anketna stopa nezaposlenosti 24 odsto. Planirano je i da će doći do rasta neto plata od 0,8 odsto a da će rast zaposlenosti biti 1,4 odsto. Procijenjeni budžetski prihodi u 2017. godini trebalo bi da iznose nešto više od 2,5 milijardi maraka.

"Naše najznačajnije povećanje očekujemo kroz poreske prihode i to dominantno porez da dobit i indirektni porezi očekujemo rast prihoda od PIO i prihoda od dividende i učešće dobiti u cijeloj strukturi ukupnih naših prihoda poreski prihodi su 2 milijarde i 369 miliona i 600 hiljada", izjavio je ministar finansija Zoran Tegeltija.

U narednoj godini ukupni rashodi trebalo da iznose 3,2 milijade maraka i oni su uravnoteženi s prihodima tvrdi ministar finansija. On kaže da će ti rashodi omogućiti nesmetano funkcionisanje svih institucija u Srpskoj, redovno servisiranje obaveza, a biće obezbijeđena i podrška realnom sektoru. Na raspolaganju privatnom sektoru za podsticaj zapošljavanju biće 44 miliona maraka.

"Naše osnovno opredjeljenje na rashodovnoj strani je bilo da ćemo zaustaviti svaki rast tekućih rashoda , da ćemo strogo kontrolisati zapošljavanje u javnom sektoru i da mora ostati na plate u javnom sektoru svi pozitivni efekti rasta prihoda moraju se isključivo koristiti za kapitalne investicije i smanjenje javnog duga", rekao je Tegeltija.

Za lična primanja zaposlenih biće izdvojeno 717 miliona i 700 hiljada maraka i manji su za pet miliona u odnosu na ovogodišnji budžet. Za vraćanje obaveza Republike Srpske biće izdvojeno 608 miliona maraka. Za subvencije trebalo bi da bude izdvojeno više od 100 miliona maraka od čega poljoprivredi 60 miliona, Željeznicama Srpske 20 miliona maraka.

"Takođe grantovi su planirani u iznosu od 23 miliona KM, najznačajniji grantovi su Udruženjima od javnog interesa 1,1 milion , parlamentarnim strankama 3,2 miliona, grant naučnim institucijama 1,5 miliona", dodao je Tegeltija.

Budžet i program ekonomskih reformi usvojeni su u prednacrtu, a nakon javnih rasprava biće upućeni u Skupštinsku proceduru. Utvrđen je i prednacrt izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit i Nacrt zakona o poreskom sistemu Republike Srpske kojim bi trebalo da bude definisan registar parafiskalnih nameta.