latinica  ћирилица
01/12/2016 |  15:29 | Autor: RTRS

Putin: Rusiji potrebne ekonomske reforme poslije izbora 2018.

Rusija mora da usvoji ekonomske i poreske reforme kako bi stavila tačku na stagnaciju, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin, pozivajući istovremeno vladu da izradi planove za period poslije održavanja predsjedničkih izbora 2018. godine.
Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Sergeй Guneev) -
Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Sergeй Guneev)

"Ukoliko ne riješimo osnovne probleme ruske ekonomije, ukoliko u potpunosti ne lansiramo nove faktore za rast, onda ćemo se godinama kretati oko nule, što će uzrokovati konstantan pad i odložiće razvoj. To sebi ne možemo da priuštimo", rekao je Putin u godišnjem obraćanju u ruskom parlamentu, prenosi agencija Frans pres.

Iz tog razloga je naložio vladi da izradi detaljan akcioni plan za period do 2025. godine, koji će, kako je rekao, omogućiti Rusiji da dostigne privredni rast koji je veći od globalnog prosjeka u 2019-2020. godini.

"Moramo da se fokusiramo na naš poreski sistem kako bismo ostvarili ključni cilj, a to je stimulisanje poslovne aktivnosti, ekonomskog rasta i investicija", kazao je Putin, dodajući da vlada mora da usvoji poreske reforme u 2018. godini kako bi one stupile na snagu naredne godine.

Putin se osvrnuo i na usporavanje domaće ekonomije, navodeći da glavni razlozi za to leže u domaćim problemima, prenosi ruska agencija Tas s.

"Glavni razlozi usporavanja ekonomije su ukorijenjeni prije svega u našim domaćim problemima, kao što su prvenstveno manjak investicionih resursa, moderne tehnologije, profesionalnog osoblja i nedovoljan razvoj konkurencije", izjavio je Putin.

Predsjednik je primijetio da je Rusija suočena i sa ozbiljnim spoljnim izazovima, kao što su nepovoljna situacija na inostranim tržištima i sankcije.

Izvor: Tanjug