latinica  ћирилица
01/12/2016 |  15:52 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Međunarodni skup o upravljanju ekonomsko-regionalnim sistemima (VIDEO)

Upravljanje ekonomsko-regionalnim sistemima na evroazijskom prostoru, tema je sedmog Međunarodnog naučno-praktičnog skupa koji je otvoren danas u Banjaluci.
Skup o korporativnom upravljanju - Foto: RTRS
Skup o korporativnom upravljanjuFoto: RTRS

Na konferenciji učestvuju predstavnici Sibirske škole za komparativno upravljanje, Panevropskog univerziteta "Apeiron" i predstavnici naučnog i političkog života Republike Srpske. Otvaranju dvodnevnog Međunarodnog skupa prisustvovao je i ruski ambasador u BiH, Petar Ivancov. 

Identifikacija modela stalnog upravljanja ekonomskim razvojem, cilj je ovogodišnjeg Međunarodnog naučno-praktičnog skupa, kojim se ujedno želi uticati na bolju saradnju evroazijskih zemalja.

"Smatram da na evroazijskom prostoru postoji značajna kriza ideja. Mnogo je problema koji se tiču ekonomije, koja pomalo zaostaje na Balkanu", rekao je Roman Vlaslov, rektor Sibirske škole korporativnog upravljanja.

Radi postizanja funkcionalne saradnje, neophodno je povezivanje akademskih institucija Republike Srpske i Ruske Federacije, čime se postiže razmjena ideja, znanja i iskustava.

"Mi na Apeironu smo pioniri te saradnje. Imamo 13 ugovora sa visokoškolskim ustanovama u Ruskoj Federaciji, sa kojima ostvarujemo razne vidove saradnje", kaže Sanel Јakupović, dekan Fakulteta poslovne ekonomije Univerziteta "Aperion".

Rusija u Srpskoj i BiH vidi važnog regionalnog partnera, čija se saradnja ostvaruje u vidu ekonomskih, naučnih, humanitarnih ali i trgovačkih oblasti, koja se na godišnjem nivou procjenjuje na 350 miliona dolara, naglasio je ruski ambasador Petar Ivancov.

"Raste obim eksporta poljoprivrednih produkata iz BiH, a prije svega RS u Rusiju. Postoje dobrio uslovi za isporuku mliječnog i mesnog produkta na rusko tržište", izjavio je Ivancov.

Ivancov je zahvalio rukovodstvu Republike Srpske i Akademiji nauka i umjetnosti Srpske na podršci konferenciji, koja je do sada održavana, između ostalog, i u Istanbulu, Ankari, Hongkongu i Srbiji.