latinica  ћирилица
01/12/2016 |  16:24 | Autor: SRNA

Kuvajt traži povlašten status za svoje građane u BiH

Delegat u Domu naroda Federacije BiH Predrag Kojović istakao je da je neprihvatljiv prijedlog Ambasade BiH u Kuvajtu koji od Vlade FBiH traži da državljani Kuvajta, kao fizička lica, dobiju pravo vlasništva nad nekretninama u BiH, te poručio da parlamentarci iz Naše stranke, čiji je i on član, nikada neće podržati takvu mjeru.
Kuvajt: Parlament - Foto: TANЈUG
Kuvajt: ParlamentFoto: TANЈUG

Kojović je u današnjem saopštenju pojasnio da Kuvajt građanima BiH ne daje takva prava, a traži od ove zemlje da se povlašten status dodijeli državljanima Kuvajta. "To bi bila diskriminacija i to je neprihvatljivo", rekao je Kojović.

On je ocijenio da Vlada FBiH mora odbiti čak i da razmatra ovaj prijedlog Ambasade BiH u Kuvajtu, te istakao da parlamentarci Naše stranke nikada neće podržati takvu mjeru.

"BiH može omogućiti stranim državljanima da budu vlasnici nekretnina u BiH, samo ako i njihove države građanima BiH garantuju isto to pravo, a Ambasada je tražila od Vlade da Kuvajt bude izuzet iz sistema reciprociteta, koji je uveo Zakon o stvarnim pravima iz 2014. godine", naveo je Kojović.

On je napomenuo da se Ambasada BiH u Kuvajtu poziva na "moguću finansijsku dobit", zbog čega predlaže ove mjere, ocijenivši da se takvim stavom šalje poruka da građani BiH nemaju para, a Kuvajćani imaju, zbog čega treba da imaju i veća prava nego građani BiH.

"Nijedan građanin i politički predstavnik BiH koji poštuje Ustav ne smije i ne može pristati na tu logiku. Niko ne smije imati povlašten status pred zakonom - samo zato što ima više para", dodao je on.

Ambasada BiH u Kuvajtu je posredstvom Ministarstva inostranih poslova BiH predložila Vladi FBiH izuzeće državljana Kuvajta iz sistema reciprociteta pri sticanju prava vlasništva nad nekretninama.

Ako bude usvojen ovaj prijedlog državljani Kuvajta bi mogli kao fizička lica steći pravo vlasništva nad nekretninama, što sada nije slučaj.

Zakon o stvarnim pravima iz 2014. godine uveo je novinu prema kojoj stranci kao fizičke osobe mogu postati vlasnici nekretnina, i to po sistemu reciprociteta.

Sistem reciprociteta znači da stranci u BiH imaju ista prava kakva i državljani BiH imaju u njihovim zemljama.

Izvor: Srna