latinica  ћирилица
01/12/2016 |  17:13 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

Obnovljen Most na Žepi

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH okončala je radove na stabilizaciji nacionalnog spomenika - Mosta na rijeci Žepi, za šta je 62.600 dolara donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog nasljeđa pri Ambasadi SAD u BiH.
Obnovljen Most na Žepi - Foto: SRNA
Obnovljen Most na ŽepiFoto: SRNA

Ovaj istorijski spomenik nalazi se na Listi ugroženih spomenika BiH zbog oštećenja konstrukcije mosta, pukotina i deformacija koje mogu uzrokovati dalje propadanje, a cilj projekta bio je dovođenje konstrukcije mosta u stabilno stanje sa dovoljnim nivoom bezbjednosti, uvažavajući kriterijume nosivosti, upotrebljivosti i trajnosti.

Ova faza projekta obuhvatala je izvođenje radova urgentne stabilizacije mosta, što je predstavljalo postavljanje privremene skele koja će obezbijediti objekat i omogućiti izvođenje ostalih faza projekta restauracije kada se za to obezbijede sredstva, navodi Komisija.

Iako su radovi izvođeni na izuzetno teškom i nepristupačnom lokalitetu, završeni su prije postavljenog roka. Projektnu dokumentaciju je izradila firma IPSA institut Sarajevo, a izvođač je firma Neimari.

Partneri u sprovođenju projekta bili su mjesna zajednica Žepa, opština Rogatica i Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Komisija navodi da u starijim zapisima i putopisima nema nikakvih podataka o graditelju i vremenu izgradnje Mosta na rijeci Žepi niti je na mostu ostao sačuvan tekst sa natpisom koji bi mogao dati precizne informacije o vremenu i graditelju ovog objekta.

Pretpostavlja se da je sagrađen krajem 16. vijeka. Most koji se nalazio na ušću rijeke sve do 1966. godine, demontiran je i rekonstruisan na drugoj lokaciji zbog izgradnje HE Bajina Bašta. Njegova nova lokacija nalazi se 500 metara od naselja Žepa.

Zbog svih karakteristika ovog dobra, Komisija je 2005. godine donijela odluku o proglašenju Mosta na Žepi nacionalnim spomenikom BiH, a na istoj sjednici je donesena odluka da se zbog stanja Mosta, odnosno oštećenja konstrukcije, ovo dobro uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH.

Izvor: SRNA