latinica  ћирилица
01/12/2016 |  18:44 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

NATO na bilborde stavio i OS BiH; Јerinić neobaviješten (VIDEO)

Skandalozno, dan Oružanih snaga BiH obilježen pod sloganom "Јedinstveni na putu ka NATO".
NATO bilbordi - Foto: RTRS
NATO bilbordiFoto: RTRS

O tome kao i o vinovnicima odluke da na NATO bilbordima, koji su se tokom novembra pojavili širom BiH, stoji i amblem Oružanih snaga BiH, zamjenik ministra odbrane Boris Јerinić ništa ne zna.

Tvrdi da je i riječ zamjenika presudna pri odlučivanju u Ministarstvu odbrane, a odmah potom i da ministar odbrane ima ekskluzivno pravo da sam donosi pojedine odluke.

Da li je zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić uopšte reagovao na činjenicu da se u propagandi NATO-a koristi i logo Oružanih snaga.

Ili Јerinić uopšte nije reagovao ili mu je teško javnosti priznati da u Ministarstvu odbrane ignorišu njegova pitanja, kao i naša, jer i RTRS kandidovala ista pitanja, ali i nakon 20 dana nema odgovora. Štaviše, NATO kampanja je nastavljena i u okrilju ovog ministarstva.

Skoro mjesec dana širom BiH postavljeni su bilbordi koji propagiraju članstvo BiH u NATO, a ko se u Ministarstvu odbrane saglasio da odobri da na njima bude i amblem Oružanih snaga BiH, Јerinić ne zna. Istina, mada je njegovo obraćanje naznačeno u pozivu, juče Јerinića nije bilo na konferenciji za novinare Ministarstva odbrane povodom 11 godina OS, ali je "jedinstvo na putu ka NATO-u" ponovo izraženo. Čekao je, kaže, na poziv RTRS da uloži prigovor, mada su NATO bilbordi za građane Republike Srpske neprijatno podsjećanje na avgust i septembar 1995, godine, dok je to za Јerinića samo kampanja. Јerinić se usudio i da NATO kampanju uporedi s reklamnom kampanjom koka-kole, koji je kaže za BiH od iste važnosti, jer koka-kola narušava zdravlje građana...

Smije li u jedinom ministarstvu koje zbog značaja ima dva zamjenika biti neobaviješten i davati olake odgovore, pitanje je na koje odgovara Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH.

- To je neozbiljno, volonterski porediti koka-kolu sa bacanjem bombi na stanovništvo Republike Srpske. Oni ne razumiju zašto je Ministarstvo odbrane jedino koje ima dva zamjenika. Nije to slučajno, niti da se SDS uhljebi tamo - kaže Dušanka Majkić.

Dok je odbrana pozicije Republike Srpske u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti BiH diskutabilna, federalni zvaničnici i o pitanju članstva u NATO-u jasno su određeni.

- Treba nam jedinstvo i vjerujem da ćemo ga ostvariti po cjenu da jedni druge čekamo - kaže Sead Јusić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Čekanje se, sudeći po zvaničnim stavovima Republike Srpske neće isplatiti, ma kako tumačili nečinjenje imenovanih zvaničnika u izvršnoj vlasti BiH, poput Јerinićevog inertnog odnosa ka pronatovskoj kampanji.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kaže da je to očito neka vrsta propagande, te da oni koji su radili treba da vide na koji način su to napravili.

Ko se usudio da u ime građana Republike Srpske govori o jedinstvu na putu ka NATO-u i jeste pitanje na koje već danima nema odgovora, jer očito su opet zakazali oni koji su u bh. institucije imenovani da štite interese Republike Srpske.