latinica  ћирилица
01/12/2016 |  20:05 | Autor: RTRS

Rusija će sama formirati cijenu nafte

Na Peterburškoj berzi počelo je trgovanje fjučersnim ugovorima na eksportnu naftu marke - urals. To je još jedan važan korak u stvaranju ruske nafte marke.

Na Peterburškoj međunarodnoj berzi pokrenuta je trgovina fjučersnim ugovorima za rusku izvoznu naftu urals, na uslovima isplata na brodu u luci Primorsk, navodi se u saopštenju berze.

Instrument treba da postavi temelj novog mehanizma formiranja cijene marke urals, posredstvom direktnog formiranja cijena, bez vezivanja za druge naftne marke, kao i putem prevazilaženja raskola između tržišta fizičke i "papirne" nafte. Ruska nafta je visokog kvaliteta, slična iranskoj i iračkoj.

Direktor Rosnjefta Igor Sečin je naveo da je sopstveni naftni fjučers potreban trgovačkim i finansijskim kompanijama, bankama, investitorima i prije svega naftašima.

 - U uslovima visoke kolebljivosti tržišta, ruske naftne kompanije će moći maksimalno da iskoriste sve prednosti ovog gipkog finansijskog instrumenta, smanjiti rizike i efikasno upravljati finansijama. I naravno, neposredan fjučers na urals naša je dugoročna konkurentska prednost - rekao je Sečin.

- Mi danas ne samo da počinjemo trgovinu fjučersima na urals, mi otvaramo novu stranicu u ruskoj naftnoj grani. Prije dvije godine pokretanje trgovine gasom takođe je postalo ozbiljna etapa u radu na stvaranju realnih mehanizama prodaje gasa. Što se tiče naftne grane, naša zemlja se stabilno nalazi na prvom ili na drugom mjestu u svijetu po proizvodnji nafte. Postižući rekorde u proizvodnji, mi treba da stvaramo uslove kako bi naše naftne kompanije i trgovci sa kojima oni rade imali realne mehanizme prevoda finansijskih instrumenata berze u mogućnost fizičke isporuke ruske nafte - rekao je zamjenik ministra energetike Kiril Molodcev.

U ovom trenutku u svijetu glavne marke nafte su brent i američki VTI. One obuhvataju skoro 90 odsto nafte proizvedene u svijetu. Pritom, udio brenta čini više od 50 odsto. Ipak, proizvodnja u Sjevernom moru se smanjuje. To je staro i već iscrpljeno nalazište. U narednih 10 godina brent bi mogao da prestane da bude jedna od glavnih marki, a Rusija bi mogla da pokuša da zauzme njegovo mjesto, tim prije što većina uralsa ide u Evropu.

Izvor: Sputnik