latinica  ћирилица
01/12/2016 |  20:19 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Modriča - Otvoren deveti sajam "Tradicija i ja"

U Modriči je otvoren Sajam rukotvorina "Tradicija i ja", u okviru koga će danas i sutra biti predstavljeni ručni radovi, tradicionalna hrana i pića 38 izlagača iz Republike Srpske.
Modriča - Otvoren deveti sajam "Tradicija i ja" - Foto: SRNA
Modriča - Otvoren deveti sajam "Tradicija i ja"Foto: SRNA


Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Јovanović istakla je da je turizam šansa za Republiku Srpsku, te da je sajam u Modriči dobro organizovan i da veliki broj izlagača govori o zainteresovanosti za ovakve turističke manifestacije.

"Nadam se da ćemo, ovakvim manifestacijama i svim što pokušavamo da uradimo iz godine u godinu, u budućnosti biti zemlja koja može da privuče i veći broj turista od onih koji dolaze, a taj broj je za sada zadovoljavajući", rekla je Јovanovićeva.

Ona je naglasila da se iz godine u godinu u Republici Srpskoj razvija seoski turizam, čime se otvorila šansa za proizvođače zdrave hrane, čuvare tradicije i nematerijalne kulturne baštine da turističkim grupama koje dolaze to pokažu i prodaju, odnosno ostvare zaradu.

Savjetnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske Aleksandar Đurić napomenuo je da Ministarstvo daje institucionalnu podršku baštinjenju ovakvih tradicionalnih okupljanja.

"Ogroman je značaj sajmova jer imamo priliku da na jednom mjestu vidimo i materijalnu i nematerijalnu baštinu, da vidimo kako se to integralno kreira turistički proizvod više opština i, naravno, imamo priliku da to i lično probamo degustacijom gastronomskih specijaliteta", rekao je Đurić.

On je naglasio da su turizam i tradicija neodvojivo vezani i da su svjetski turistički trendovi da se dio etnonacionalnog i gastronomskog, kao i folklornog stvaralaštva prenosi na turističku publiku.

Đurić smatra da Republika Srpska ima ozbiljne potencijale u tom pravcu, a što je, kako je istakao, pokazano i na sajmu u Modriči.

Sajam je otvorio načelnik opštine Mladen Krekić, koji je istakao da manifestacija treba da promoviše kulturnu baštinu, predstavi stare zanate, a biće organizovana i izložba tradicionalnih predmeta i jela sa prostora Modriče i ovog dijela Srpske.

Krekić je izrazio zadovoljstvo brojem izlagača, koji se svake godine povećava, čime "Tradicija i ja" prerasta u regionalnu privredno-turističku manifestaciju.

Direktor Turističke organizacije u Modriči Aleksandra Tošanović rekla je da na Sajmu učestvuju izlagači iz Doboja, Dervente, Bijeljine, Šamca i Modriče.

Ona je navela da je početna ideja organizatora manifestacije bila da današnji privrednici prepoznaju tradicionalne proizvode i da ih koriste kao svoj promotivni materijal.

U okviru manifestacije danas je organizovana radionica "Pirografija".

Sutra, drugog dana Sajma, izlagačima i gostima predstaviće se etno-grupa "Trag" iz Doboja i "Vida" iz Modriče.

Ovaj sajam deveti put organizuje Turistička organizacija Modriča u saradnji sa lokalnom upravom.

Izvor: Srna