latinica  ћирилица
01/12/2016 |  20:38 | Autor: RTRS

Viši sud odlučio o zahtjevu za vraćanje slika Italiji

Viši sud u Beogradu donio je odluku o zahtjevu tužilaštva pri Osnovnom sudu u Bolonji za privremenu zapljenu osam umjetničkih slika iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, rečeno je danas u tom sudu.
"Bogorodica sa Hristom i senatorom", djelo slavnog Tintoreta - Foto: Screenshot
"Bogorodica sa Hristom i senatorom", djelo slavnog TintoretaFoto: Screenshot

Odluka će putem međunarodne pravne pomoći biti dostavljena nadležnim organima Italije, a njena sadržina bi, kako očekuju u Višem sudu, "mogla da bude objavljena za sedam do deset dana".

Tu odluku je donio sudija za prethodni postupak Višeg suda.

Italijanska državna agencija Ansa javila je da tužilaštvo u Bolonji traži od Srbije da vrati osam slika iz Narodnog muzeja koje je Јugoslavija dobila kao ratnu odštetu poslije Drugog svjetskog rata, a koje su bile dio privatne kolekcije nacističkog rajhsmaršala Hermana Geringa.

Pojedini mediji nedavno su prenijeli da je italijansko tužilaštvo pokrenulo istragu povodom osam slika renesansnih majstora Ticijana, Tintoreta i Karpača koje su u beogradskom Narodnom muzeju.

Kako je navedeno, istraga pokrenuta u Bolonji probudila je nadu u mogućnost da ta remek-djela budu vraćena u Italiju, iz koje su odnijeta tokom Drugog svjetskog rata, na zahtjev Geringa.

Izvor: Agencije