latinica  ћирилица
02/12/2016 |  10:24 | Autor: RTRS

Spriječeni sajber-napadi na ruske banke

Rusija je saopštila danas da je otkrila plan stranih špijunskih agencija da izazovu haos u ruskom bankarskom sistemu koordinisanim sajber-napadima i lažnim izvještajima na društvenim mrežama o propasti banaka.
Sajber kriminal - Foto: ilustracija
Sajber kriminalFoto: ilustracija

Federalna služba bezbjednosti saopštila je da su serveri planirani za upotrebu u ovoj akciji smješteni u Holandiji i da su registrovani na internetu preko ukrajinske kompanije "Blejzing fest".

Napad je trebalo da počne 5. decembra, a planirane mete su velike nacionalne i regionalne banke u nekoliko ruskih gradova, navodi se u saopštenju.

"Planirano je da ovaj sajber-napad bude praćen masovnim slanjem SMS poruka i provokativnim objavama na društvenim mrežama o krizi u ruskom bankarskom sistemu, bankrotiranjima i ukidanjima licenci", dodaje FSB.

Služba naglašava da je preduzela neophodne mjere da bi neutralisala prijetnje po ekonomsku i informacionu bezbjednost Rusije.

U saopštenju nije precizirano iz kojih su zemalja špijunske službe umiješane u navodnu zavjeru.

Direktor kompanije "Blejzing fest" iz Kijeva Anton Onopričuk izjavio je da FSB niti bilo koja druga obavještajna služba nisu u kontaktu sa njegovom firmom. On je rekao Rojtersu da čeka dodatne informacije kako bi njegova kompanija mogla da sprovede istragu.

Na pitanje da li bi njegovi serveri mogli da budu iskorišćeni za sajber-napad on je odgovorio da je to tehnički moguće kao i sa serverima svake firme koja nudi uslugu "hostinga".

Izvor: SRNA