latinica  ћирилица
02/12/2016 |  11:39 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Reagovanja na odluku: Rezultati referenduma se ne mogu poništiti (VIDEO)

Nakon odluke Ustavnog suda BiH da poništi rezultate referenduma o Danu Srpske stigla su brojna oštra reagovanja.
9. januar - Dan Republike -
9. januar - Dan Republike

Odluka Ustavnog suda BiH je bespotrebna i riječ je o iživljavanju političkog Sarajeva na čelu sa Bakirom Izetbegovićem koji hoće po svaku cijenu da održe temu živom u nastojanju da se na taj način ponovo obračunaju sa Republikom Srpskom, izjavio je predsjednik Milorad Dodik. Zbog toga je potrebno hitno donijeti Zakon o Ustavnom sudu BiH, koji podrazumijeva da stranci odu iz tog suda. Poručio je da poništavanje referenduma neće uticati na proslavu 9. januara koji će se slaviti na najvišem nivou.

"Već smo formirali odbor za obeležavanje 9. januara. Nastavljamo s tim, pišemo pozivnice, imaćemo goste iz inostranstva. Proslava će biti održana na najvišem nivou", istakao je predsjednik Srpske.

Zato je od suštinske važnosti jedinstvo svih srpskih stranaka, uključujući i predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama, kaže Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je odluka Ustavnog suda BiH o poništavanju rezultata referenduma o Danu Republike još jedan u nizu političkih poteza ove institucije koja bi trebalo da uživa povjerenje svih građana u BiH.

- Odluka Ustavnog suda BiH još uvijek zvanično nije dostaljena Narodnoj skupštini Republike Srpske. Prema onome što je saopšteno za javnost sa sjednice Ustavnog suda BiH i što je objavljeno u medijima jasno je da je ova odluka još jedan politički atak usmjeren protiv Republike Srpske i volje njenih građana, a ne odluka zasnovana na pravnim argumentima i činjenicama, navodi se u saopštenju predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, povodom odluke Ustavnog suda BiH, izjavio je da je svima jasno kakvi su rezultati referenduma i oni se, ističe, ne mogu poništiti. Ovo je, dodaje, nepotrebno otvaranje novih pitanja, novog inaćenja i suprotstavljanja, jer će se 9. januar i dalje slaviti.

Predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma, Siniša Karan, je u emisiji "Pečat" rekao da je Ustavni sud BiH politički sud, koji odluke donosi isključivo na štetu RS. To je, kaže Karan, jedina institucija u BiH u kojoj je moguće preglasati jedan narod i jedan entitet.

"Ulazeći u meritum Narodne skupštine Republike Srpske /Ustavni sud BiH/ prekoračio je svoja ovlaštenja, te je na mala vrata ušao u situaciju da odlučuje o odlukama Narodne skupštine, na šta nema pravo", dodao je Karan.

Karan je poručio da građani Srpske ne smiju brinuti zbog ovakve odluke, jer će Republika Srpska i sljedeće godine, svečano kao i do sada, proslaviti 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Predsjednik Socijalističke partije, Petar Đokić, rekao je da se volja naroda nikada neće moći poništiti i da žali što bošnjački narod pokušava da čuva BiH ponavljajući greške iz prošlosti, kao što je vođstvo srpskog naroda 90-tih godina pokušalo da sačuva Јugoslaviju.

"U ovom slučaju je Ustavni sud BiH dio te politike ili bolje reći da je to više politika Bošnjaka i porodice Izetbegović. Ta politika konstantno nastoji da se obračunava sa Srpskom koristeći uticaj na zajedničke institucije BiH", naglasio je Đokić.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da odluka Ustavnog suda BiH da poništi slobodno izraženu volju predstavnika konstitutivnog naroda predstavlja najteži udarac BiH u njenoj postdejtonskoj istoriji.

"Nakon ovakve odluke jasno je da BiH nije država suverenih naroda i građana, već okupirana teritorija na kojoj predstavnici jednog naroda, uz podršku stranih sila i moćnika, pokušavaju da nametnu svoju volju", poručio je Košarac za Srnu.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas Srni da je Ustavni sud BiH ukinuo demokratiju, a uveo sudokratiju, poništavajući rezultate referenduma o Danu Republike.

"Samo u šerijatskim i totalitarnim režimima sudovi mogu poništavati demokratriju i izraženu volju naroda", ocijenio je Stevandić.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je danas Srni, komentarišući odluku Ustavnog suda BiH da poništi rezultate referenduma o Danu Republike Srpske, da se od takvog suda nije ni moglo očekivati ništa bolje. Špirić smatra da će još dugo potrajati političko-pravna borba za status BiH i entiteta.

"Zato nikakve odluke Ustavnog suda ne smiju da nas pokolebaju da nastavimo svojim putem", poručio je Špirić, podsjetivši na stihove srpskog pjesnika - "Mi put svoj znamo i znamo šta nas čeka".

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković upozorio je da se Ustavni sud BiH pretvorio više u političko nego u pravno mjesto odlučivanja, te poručio da se ne može poništiti volja naroda izražena na referendumu o Danu Republike Srpske.

Višković je ocijenio da se Ustavni sud BiH odlukom o poništavanju rezultata referenduma sam upetljao u svoju pripremljenu paukovu mrežu, iz koje će se teško izvući.

U SNSD-u dodaju, od ovakvog suda nije se ni moglo očekivati nešto bolje.

"Nalazimo se u toj vrsti političkog nerazumijevanja. Mislim da ne doprinose odnosima u Bih, takvim svojim odlukama samo doprinose daljem unutrašnjem nerazumijevanju", izjavio je Igor Radojičić, predsjednik GO SNSD-a Banjaluka.

Tako je, Ustavni sud BiH nastavio započeto prije godinu. Tada je Dan Republike 9. januar proglasio neustavnim. I tada i danas odgovor političkih partija iz Srpske bio je isti - Bosni i Hercegovini, potreban je novi Zakon o Ustavnom sudu BiH. Prvi prijedlog nije usvojen u Parlamentu BiH. Drugi je u pripremi.

"Pretpostavljam da će ići u smjeru da nema više stranih sudija. Bilo kakva druga vrsta razgovora sa Miloradom Dodikom ne dolazi u obzir. Mislim da time pokazujemo visok stepen jedinstva na tu temu", izjavio je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Na tu temu svoje je danas rekla i američka ambasadorka u BiH, Morin Kormak. Ponovila je stav ove zemlje da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati.

Na pitanje da li je moguće da se  i u njenoj zemlji ovako nešto desi da se poništi volja naroda na referendumu, Kormakova odgovara: "Referendumi u SAD se održavaju o vrlo praktičnim pitanjima – izgradnji škola i puteva. Ako nije u skladu sa odlukama Suda, onda će biti spriječeno njegovo provođenje".

Kormakova nije precizirala da li se Srpskoj pripremaju sankcije, ako ne bude poštovala ovakve odluke, ali je istakla da je BiH opredijeljena za Evropsku uniju i da se u skladu sa njenim pravilima treba ponašati. 

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ocijenio je da je odluka Ustavnog suda BiH nepotrebna i da treba sve učiniti da odluke u ovom sudu donose domaće sudije konsenzusom, a ne preglasavanjem. Borenović je izjavio Srni da se Ustavni sud, kao i neki drugi sudovi u BiH, više bave pitanjima koja nisu u vezi sa osnovnim životnim problemima građana i kriminalom koji parališe život u zemlji.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović poručio je da će, bez obzira na želju Ustavnog suda BiH Srpska nastaviti da slavi svoj 9. januar.

"Oni, prije svega, žele da pokažu jednu vrstu superiornosti. Oni žele da na određeni način minimalizuju činjenicu da jedan čovjek, kao što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, snažno i ispravno vodi Republiku Srpsku. Smatraju da odluka može biti i ovakva i onakva, ali da oni, jednostavno, treba da budu superiorni", rekao je Kuzmanović.

Poništavanjem rezultata referenduma o Danu Republike, Ustavni sud BiH stao je na veoma tanak led kad je riječ o njegovim nadležnostima, smatra pravni ekspert Krstan Simić. Dodao je da je ovime počeo arbitrirati o stvarima koje nisu njegova nadležnost.

Reagovanja stižu i iz Srbije. Odluka Ustavnog suda BiH može biti generator mnogih kriza između Sarajeva i Banjaluke, izjavio je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

"Ovo je jedna u nizu odluka koja neće biti sprovedena, jer Republike Srpska će svakako obilježavati 9. januar", napominje Đukanović.

Veterani RS poručuju da ove besmislene Odluke u kojima se iskazuje potpuno nepoštovanje identiteta i volje jednog naroda koji nijednim svojim postupkom ne ugrožava slobodnu volju drugih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, veoma su opasne i kao takve jačaju želju za osamostaljenjem Republike Srpske, bez obzira na posljedice.