latinica  ћирилица
02/12/2016 |  11:39 | Autor: RTRS

Savanović: Ove godine zaposleno 40 osoba sa invaliditetom

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović svim osobama sa invaliditetom u Republici Srpskoj čestitao je 3. decembar, Međunarodni dan invalida, uz napomenu da je u prvih deset mjeseci ove godine zaposleno 40 invalida, zašta su utrošena sredstva u iznosu od 106.184 KM.
Milenko Savanović - Foto: RTRS
Milenko SavanovićFoto: RTRS

Savanović je osobama sa invaliditetom, uz želje da ih zdravlje bolje služi i da pronađu što više razloga za ličnu i porodičnu sreću, poručio da je Vlada Republike Srpske u prethodnom periodu, svjesna postojanja problema u njihovom društvenom položaju u Srpskoj, preduzela niz mjera i aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje i unapređenje tog položaja.

"Osim što se redovno servisiraju obaveze Vlade za isplatu mjesečnih novčanih primanja ratnih vojnih invalida, pri kraju je i realizacija Programa potpunog stambenog zbrinjavanja ratnih vojnih invalida do četvrte kategorije, dok se već duži niz godina za određeni broj ratnih vojnih invalida obezbjeđuje banjsko-klimatsko liječenje", navodi se u čestitki.

Savanović je u čestitki napomenuo da je Republika Srpska prva u regionu regulisala zapošljavanje osoba sa invaliditetom posebnim zakonskim propisom.

"Tako je na osnovu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, putem Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, u prvih deset mjeseci ove godine zaposleno 40 osoba sa invaliditetom, zašta su utrošena sredstva u iznosu od 106.184 KM", navodi se u čestitki.

U isto vrijeme, dodaje se, poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom izvršen je povrat doprinosa u iznosu od 3.056.694 KM.

Savanović je podsjetio da je do 31. decembra prošle godine, putem novčanih stimulacija zaposleno je 1.848 osoba sa invaliditetom, od čega 1.361 ratni vojni invalid, za šta je utrošeno 5.203.904 KM i izvršen je povrat doprinosa u iznosu od 18.190.587 KM.

"U okviru Strategije zapošljavanja za naredni četvorogodišnji period, posebna pažnja u Akcionom planu zapošljavanja za 2017. i naredne godine data je zapošljavanju osoba sa invaliditetom", navodi se u čestitki.

Savanović je istakao da je aktuelni Zakon o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata, u odnosu na prethodni, omogućio najtežim ratnim vojnim invalidima prve kategorije uvećan procenat dodatka za njegu i pomoć, te povećan procenat dopunskog materijalnog obezbjeđenja za vojne invalide koji nemaju dodatak za njegu i pomoć.

Smanjen je i rok za podnošenje zahtjeva za povećanje procenta vojnog invaliditeta po osnovu pogoršanja zdravstvenog stanja sa pet na tri godine.

Novim Zakonom, naveo je Savanović, obezbIjeđena je i prednost pri upisu djece ratnih vojnih invalida od prve do šeste kategorije u obrazovne ustanove, dodjelu stipendija i smještaj u studentske domove.

Savanović je izrazio nadu da će sve preduzete aktivnosti i one koje će se tek preduzimati u budućnosti doprinijeti ispunjenju jednog od strateških ciljeva Republike Srpske - poboljšanju položaja lica sa invaliditetom i njihove potpune socijalne uključenosti u društvo.

Izvor: SRNA