latinica  ћирилица
02/12/2016 |  14:28 | Autor: RTRS

Linta: Ustavni sud - instrument u rukama onih koji žele unitarnu BiH

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da odluka Ustavnog suda BiH o poništavanju rezultata referenduma u Republici Srpskoj predstavlja otvoreni napad na Srpsku i pravo srpskog naroda da suvereno odlučuje o svojim praznicima, te potvrđuje da nije riječ o nezavisnoj instituciji nego instrumentu u rukama onih koji žele unitarnu i islamsku BiH.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

On je naglasio da Ustavni sud BiH svojom najnovijom odlukom nastavlja da krši Ustav BiH, a time i Dejtonski sporazum, jer ne poštuje zakone koje donosi vlast u Republici Srpskoj izabrana na demokratskim izborima,saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

"Očigledno je da Ustavni sud nije nezavisna i samostalna institucija koja treba da štiti ustavnost i zakonitost i ljudska i manjinska prava već instrument bošnjačke politike čiji je strateški cilj ukidanje Republike Srpske i stvaranje unitarne i islamske BiH", rekao je Linta.

Prema njegovim riječima, jedan od preduslova ostvarenja navedenog suludog i neprihvatljivog cilja jeste da se dan stvaranja Republike Srpske 9. januar 1992. godine ukine kako bi se stvaranje Srpske predstavilo kao rezultat zločina i etničkog čišćenja.

On je konstatovao da ključnu odgovonost za kršenje Dejtonskog sporazuma snosi dio međunarodne zajednice koji od završetka rata u BiH vodi politiku dvostrukih standarda, odnosno zastupa interese bošnjačke političke i intelektualne elite koji su upereni protiv mira, stabilnosti i međusobnog razumijevanja.

"Zbog toga je Ustavni sud BiH od svog osnivanja zamišljen da bude politički sud koji bi sebi uzimao za pravo da tumači ne samo pravne već i istorijske činjenice. To potvrđuje i odluka međunarodne zajednice da u Ustavni sud imenuje trojicu stranih sudija čime je omogućeno da Bošnjaci uz dvoje sudija iz reda svog naroda donose odluke preglasavanjem, a ne putem dogovora", ukazao je Linta.

On je zaključio da ukoliko bošnjački narod istinski želi mir, prosperitet i pomirenje sa srpskim narodom na temelju poštovanja izvornog Dejtonskog sporazuma onda je potrebno da odbaci ratnohuškačku i šovinističku politiku Bakira Izetbegovića i Stranke demokratske akcije /SDA/.

Ustavni sud BiH juče je donio odluku kojom je poništio rezultate referenduma održanog 25. septembra u Republici Srpskoj zato što je referendum sproveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj mjeri od 17. septembra.

Izvor: SRNA