latinica  ћирилица
02/12/2016 |  15:23 | Autor: RTRS

Bivši nacistički zarobljenik ostavio selu 400.000 funti

Nekadašnji nacistički ratni zarobljenik Hajnrih Štajnmajer ostavio je svoju životnu ušteđevinu od 400.000 funti stanovnicima sela Komri u Škotskoj.
Nova britanska novčanica od pet funti (Foto: Joe Giddens/PA) -
Nova britanska novčanica od pet funti (Foto: Joe Giddens/PA)

Osim novca, Štajnmajer je ostavio i svoju kuću malom britanskom selu gdje je naišao "na ljubaznost i darežljivost" tokom boravka u tamošnjem logoru za ratne zarobljenike.

Štajnmajer je umro 2014. godine u 90. godini.

Bivši zarobljenik ostavio je novac starijim licima u selu iz zahvalnosti jer su ga vojnici i stražari u logoru tretirali humano. On je u ovom selu dočekao kraj rata, piše "Dejli mejl".

Nakon njegove smrti 2014. godine, novac koji je donirao Štajnmajer, koji je služio u borbenoj diviziji Vafen-SS, konačno je stigao u selo.

Razvojno udruženje komri, koje je kupilo logor Kaltibragan za 350.000 funti 2007. godine, sada je dobilo donaciju od 457.180 funti.

Štajnmajer je prebačen u logor za naciste nakon zarobljavanja u Normandiji u avgustu 1944. godine. Njegovoj SS Pancir diviziji saveznici su nanijeli velike gubitke.

Štajnmajer je rekao da su ga tako dobro tretirali svi u Škotskoj da je odlučio da ostane sedam godina poslije rata. Odluku je donio djelimično i zato što je saznao da je njegovo rodno mjesto pripalo Poljskoj.

Štajnmajer je 2009. godine rekao da je oduvijek želio da se oduži za darežljivost koja mu je ukazana. "Oni su zaslužili da im dam sve što imam. Logor Kaltibragan bio je praznik u poređenju sa borbama. Cijelo mjesto bilo je prelijepo", rekao je on tada.

On je rekao da se tada zamislio i pitao zašto je uopšte ratovao. "Oni su bili oštri, ali uvijek pravedni. Јa to nisam očekivao, jer ja nisam bio samo neprijatelj, već i nacista", rekao je Štajnmajer.

Izvor: Srna